Društvo

TITO LIČNO: Pogledajte kako se oblačio maršal i šta je nosio u džepovima!

Objavljeno: 02.08.2014 | 00:46Izvor: Telegraf.rs

Oko šezdeset predmeta iz Brozovih kofera nalazi se u Kući cveća. Među njima posetioci mogu pronaći mnoge zanimljivosti kao što su polaroid foto-aparati s kojima je Tito stvarao fotografije, tabakere, srebrne rukavice, uniforme, štafete...

Izložba pod nazivom “Tito lično” predstavlja najnoviju stalnu postavku u beogradskoj Kući cveća. Građani koji su zainteresovani, mogu doći i videti neke od Brozovih ličnih stvari, kao što su odeća, šeširi, upaljači. Autori postavke su Moma Cvijović i Veselinka Kastratović Ristić.

Plan čitave koncepcije leži u tome da se Broz prikaže kao ličnost, da se publici dočaraju njegove privatne osobine, navike i život van političke scene. Akcenat je stavljen na to da je Tito pored toga što je bio veliki državni zvaničnik, takođe bio i veliki hedonsita i strastveni turista.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Oko šezdeset predmeta iz Brozovih kofera, nalazi se u Kući cveća. Među njima posetioci mogu pronaći mnoge zanimljivosti kao što su polaroid foto-aparati kojim je Tito stvarao fotografije, tabakere, srebrne rukavice, uniforme, štafete i sve ove stvari su u gotovo besprekornom stanju.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Izloženi su takođe neki od poklona koje je Broz dobijao od drugih državnih zvaničnika.Možda najveći utisak ostavljaju ključevi različitih gradova, od kojih samo neki sijaju u vitrinama. 

Izložba se sastoji od pet delova i svi imaju za cilj da prikažu Tita kao kompletnu ličnost, pa su tako segmenti podeljeni na ” Hedonizam”, ” Putovanja”, “Susreti”, “Druže Tito mi ti se kunemo” i ” Čovek sa stilom”. Nazivi delova ukazuju na to da je on pored svih političkih obaveza ipak težio uživanju, hedonizmu i svemu onome u čemu uživa svaki običan čovek.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Tako je omogućeno upoznavanje sa njim na jedan potpuno novi način.

U Kući cveća zatekli smo dosta posetioca, a osim naših ljudi, bilo je i stranaca koji su zainteresovano razgledali prostoriju. Gospođa Dragana M., pristala je da nam otkrije svoje utiske, dok je znatiželjno razgledala Brozove svečane uniforme.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

- Ovo je zaista nešto novo i drugačije. Imamo prilike da vidimo drugu stranu ovog velikog čoveka i upoznamo ga na novi način. Uživam u ovoj izložbi i nadam se da će biti još sličnih manifestacija- navela je ona za Telegraf.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Broz je kao hedonista uživao u dobrom vinu, bio je strastveni pušač, često je odlazio u lov i voleo je duge šetnje. Važio je za dobro poznatog domaćina koji bi sa svojim gostima i umetnicima ostajao do kasno u noć. Voleo je sport, a bio je veliki ljubitelj šaha i bilijara.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Tito je bio poznat kao svetski putnik, obožavao je putovanja na kojima bi često obilazio bolnice, škole, gradilišta…U slobodno vreme upoznavao bi gradove u kojima bi boravio.Voleo je da proba tradicionalna jela kuhinja raznih kultura. Uživao je u susretima sa običnim narodom koji bi ga pozdravljao sa oduševljenjem, naročito u nesvrstanim zemljama.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Osam gradova u bivšoj Jugoslaviji dobilo je naziv po Brozu, ali su i glavne ulice u svim gradovima takođe nosile njegovo ime. Njegovi portreti su krasili sve učionice, a na javnim trgovima nalazile su se brojne bronzane statue.

Prema sećanjima jednog od Titovih saboraca Milovana Đilasa, Tito je imao poseban stil, ali i protokol. Njegova stolica uvek je bila postavljena u centru, odeću je znao da menja po četiri puta dnevno, prema značenju i utisku koji je želeo da ostavi.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

U želji da za Jugoslaviju pronađe bezbedno mesto na političkoj mapi sveta Tito je u periodu od 1945. do 1979. godine posetio 70 zemalja i susreo se sa 250 šefova država. Njegova istrajna spoljnopolitička aktivnost doprinela je da u svetu ugled Jugoslavije bude veći nego što su bile realne mogućnosti države.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Sve ovo i mnogo više, možete videti u Kući cveća i uživati u odličnoj atmosferi dok kupite nova saznanja. Kakav je čovek bio Tito? Kakva je njegova ličnost? Šta je voleo da oblači, a šta ne? Čime se bavio u slobodno vreme? Odgovori čekaju, vaše je samo da odete.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u