Društvo

Sveto drvo iz Jerusalima je u Srbiji, a to ne znate: Zasađeno je 1795. godine, ni grom mu ništa nije mogao (FOTO)

Objavljeno: 21.10.2016 | 00:27Izvor: Telegraf.rs

Sveto drvo iz Jerusalima je u Srbiji, a to ne znate: Zasađeno je 1795. godine, ni grom mu ništa nije mogao (FOTO)

Trnovo drvo, koje je doneto iz Jerusalima, zasađeno je 15. avgusta 1795. godine u Apatinu, pored crkve Uznesenje Marijino. Drvo, koje je danas visoko više od 15 metara, sa prečnikom od dva metra, ima na granama velike trnce, a veruje se da je od njih Isusu Hristu napravljen venac koji je nosio u trenucima stradanja.

Ono se nalazi u ulici Srpskih vladara, između Katoličke crkve Uznesenje Marijino i stare zgrade Osnovne škole “Žarko Zrenjanin”, i ono je inače jedan od najstarijih raskošnih primeraka trnovog drveta. Veruje se da je doneto 15. avgusta 1795. godine iz Jerusalima i to na dan postavljanja kamena temeljca nove katoličke crkve u Apatinu posvećene Uznesenju Bogorodice.

Inače, temelji prve katoličke crkve Uznesenje Marijino danas su negde na dnu Dunava, jer ju je ova reka, promenivši svoj tok, poplavila 1795. Iste godine, počela je gradnja nove crkve dalje od Dunava, i tada je odlučeno da se prvo posadi drvo iz Jerusalima.

Kako su nalagali tadašnji običaji, sadnja takvog drveća bila je tradicija izgradnje crkava. Trnovo drvo (trnavac, gledičija), koje pripada porodici “Gleditsia triacanthos” može da naraste i od 20 do 30 metara. Poreklo vuče iz Severne Amerike, a moguća starost mu je, po nekim tvrdanjama, od 125 do više od 200 godina.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

- Drvo je simbol modernog Apatina. Onog dana kada su odlučili da će graditi grad Apatin na višoj lokaciji, daljoj od Dunava, prvo je posađeno trnovo drvo, a onda je oko njega počelo sve drugo da se gradi – rekao je za Telegraf istoričar Boris Mašić.

Inače, ovo drvo značajan je spomenik. Prema verovanju, od bodljikavih grančica trnovog drveta napravljen je venac, ili kruna, koju su dželati rimskog guvernera Pontija Pilata stavili na glavu Isusa Hrista, kada su ga na krstu razapinjali na brdu Kalvarija, poznatom kao Golgota.

Interesantno je da u Bjelovaru u Hrvatskoj postoji trnov drvored star više od 100 godina. 

- Značajno je i zbog venca koji je nosi Isus, a i kao spomenik prirode, jer kada je posađeno, istog dana je postavljen kamen temeljac za crkvu – rekao je Mašić.

Inače, ovo je jedino drvo, i to ne samo u Vojvodini, koje je opstalo do danas. Staro je više od 200 godina, a 1996. je na Svetog Iliju u njega udario grom, ali je i posle te nesreće nastavilo da živi, lista se i zeleni u svojoj punoj prirodnoj lepoti. 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Inače, u katoličkoj crkvi Uznesenje Marijino, koja se nalazi odmah do trnovog drveta, nalazi se jedan od retkih primeraka drvenog kipa Crne Bogorodice, koja u naručju drži sina Isusa. Legenda kaže da je u ovaj deo Bačke jedna Nemica, izvesna Magdalena Gerber, tokom doseljenja sa sobom donela ovaj kip. Pošto su Nemci u hodočašća dolazili brodovima, svaki put kada bi brod pristao na obalu, iznosili su Bogorodicu, koja nije mogla da se održi na zemlji već je padala, a kada su došli u Apatin, ostala je da stoji.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u