Društvo

Stefanović: U Tekiji je sad teže nego u Obrenovcu

Objavljeno: 18.09.2014 | 10:26Izvor: Kurir

Naselja u istočnoj Srbiji moramo prvo očistiti od mulja, da sprečimo odrone, istakao je ministar Nebojša Stefanović

KLADOVO - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je juče obilazio poplavljena mesta u istočnoj Srbiji, rekao je za Kurir da je situacija tamo komplikovanija od one u Obrenovcu.
- U Obrenovcu smo sanaciju terena mogli da započnemo odmah po povlačenju vode, a ovde je prvo neophodno da se otkloni mulj i blato, da se sredi infrastruktura i da se zaustave dalji odroni. Mnogo je komlikovanije nego nakon majskih poplava - zaključio je Stefanović. Dragan Dančevski iz Sektora za vanredne situacije Kladova rekao je da je najgore prošlo selo Grabovica, gde je voda iznad jednog metra dubine.

- Putevi od Negotina do Kladova su u prekidu na nekoliko mesta. Ljudi iz ugroženih područja su uglavnom evakuisani, ali ima i onih građana koji su i dalje u svojim kućama, bez vode, telefona, hrane... Njima smo dopremali potrepštine. Trenutno se radi na ispumpavanju više od tri miliona kubika vode iz jezera koje je napravljeno iz bujičnih voda koje se talože. Šaljemo je preko bedema u Dunav - rekao je on i naglasio da je utešno to što osim trojice nestalih muškaraca nema novih nesrećnih slučajeva.

Za potop koji je zadesio istok Srbije nije „kriv“ Dunav, već bujične vode koje su posledica velikih i naglih količina padavina. Više od tri miliona kubnih metara vode slilo se u sela u okolini Kladova. Juče je nakon dva dana voda konačno počela da se povlači, pa je nivo između Tekije i Kladova bio niži za dva centimetra. Međutim, meštani su i dalje u strahu jer se od vikenda opet očekuju padavine.

Vojska Srbije
U POMOĆ STIŽE 500 VOJNIKA

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da će danas biti upućeno 500 vojnika u najugroženija područja u opštinama Kladovo i Majdanpek, kao i sva raspoloživa mehanizacija.
- Nećemo da se povučemo dok ne pomognemo našem narodu. Država će učiniti sve da vam pomogne - rekao je Gašić i dodao da će i dva mosta koja su veoma važna, a koja su srušena u poplavama, brzo biti obnovljena.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u