Društvo

Srbi za ubistvo Tatona dobili 242 godine zatvora, a Turci najavljuju nova ubistva?!

Objavljeno: 26.11.2014 | 19:24Izvor: Telegraf.rs

Ubistvo navijača Crvene zvezde u Istanbulu podsetilo je na smrt francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu pre pet godina. Međutim, reakcija državnih organa, građana i navijača, bitno se razlikuju. Telegraf istražuje zašto

Navijač Crvene zvezde Marko Ivković Jagoda (25) ubijen je u petak veče u Istanbulu uoči utakmice Crvena zvezda – Galatasaraj, a ubica ovog Delije još uvek nije identifikovan.

Ova smrt navijača Zvezde neumitno je podsetila na tragediju iz 2009, kad je u centru Beograda nastradao navijač Tuluza Bris Taton.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu zvanično se oko ove tragedijeoglasio juče kad je obavestio šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića da turska policija vrši opsežnu istragu o ubistvu Marka Ivkovića i da je ovim povodom na informativni razgovor već privedeno sedam lica.

Današnja vest glasi da ima ovih pomaka u istrazi i da je privedeno i saslušano još 5 navijača Galatasaraja.

Turska policija oformila je dva posebna tima za otkrivanje ubice Ivkovića. Oni su skinuli snimke s 25 sigurnosnih kamera koje se nalaze u blizini mesta ubistva.

Međutim, postavlja se pitanje da li će i kad će ubica biti identifikovan, procesuiran i adekvatno kažnjen za ovo brutalno ubistvo? Prema rečima Nebojše Čovića, funkcionera Crvene zvezde, član navijačke podgrupe “Brigate” mučki je uboden s leđa, dok je pokušavao da izbegne policijski suzavac i sukob s razularenim članovima turske ekstremne navijačke grupe “Ultras Aslan“.

Foto: AP/Tanjug, Facebook/Ultras World

Foto: AP/Tanjug, Facebook/Ultras World

Svemu tome kumovala je očajna organizacija, pre svega od strane turske policije, koja nije bila u stanju da smiri domaće navijače, kao i da spreči napad na Delije ispred dvorane “Abdi Ipekči”. Usledio je opšti haos u kojem je nastradao Ivković.

Strasti je dodatno rasplamsao turski trener Ergin Ataman, koji nije birao reči kad je osuo paljbu po navijačima Zvezde.

Oko 300 terorista je došlo ovde bez ikakvih karata i napalo je naš narod!Evroliga mora da suspenduje te ljude. Imao sam priliku da vidim šta se dešavalo, imali su baklje i motke i napali su policiju. To je sramota, bio sam zabrinut za svoju bezbednost – kazao je Ataman.

On se naknadno izvinio zbog ove izjave, objasnivši da u momentu davanja izjave nije znao za tragičan događaj koji se dogodio ispred hale.

Foto: hooliganstv.com

Foto: hooliganstv.com

Stvari su postale još bizarnije posle saopštenja policije Turske. U tom izveštaju se navodi da je navijač Crvene zvezde ubijen nožem u međusobonom sukobu navijača crveno-belih, dok ih je policija udaljavala od mesta odigravanja utakmice!

Usledila je nova sramota. U nedelju, dva dana kasnije, igrano je redovno kolo turske lige, a odlukom rukovodećih ljudi, odlučeno je da se pre samog početka utkamice održi minut ćutanja za preminulog navijača. To je na utakmici Galatasaraja izgledalo ovako:

Trener istanbulskog tima, Ataman pokušao je da smiri publiku, ali njegova reakcija nije ni dotakla navijače Galatasaraja.  Kad je prošao minut, cela hala je počela da skandira: “Turska, Turska”!

Nakon dopremanja tela u Beograd, krenulo je ismevanje žrtve suludog ekstremiste. Na fotografiji tela ubijenog Ivkovića je stavljana glava preklanog bika i tako je deljena društvenim mrežama.

Printskrin:Twitter/@ADANMlSHAYATLAR

Printskrin:Twitter/@ADANMlSHAYATLAR

A onda je usledio talas novih pretnji da će doći do novog krvoprolića i da sudbina zvezdinog navijača čeka i navijače Partizana, kao i svakog Srbina.

Foto: Twitter/@uAnadoluYakasi

Foto: Twitter/@uAnadoluYakasi

Takve pretnje su nastavljene i nisu prestale ni do danas.

U Srbiji su se za to vreme održao pomen žrtvi iz Istanbula.

Foto: Tanjug/Nenad Čačić

Foto: Tanjug/Nenad Čačić

A kako smo se mi ponašali u sličnoj situaciji?

Grupа nаvijаčа fudbаlskog klubа Tuluz iz Frаncuske, koji su u Beogrаdu borаvili povodom utаkmice svogа timа s Pаrtizаnom u Ligi Evrope, pretučenа je 17. septembrа 2009, neposredno pred početаk fudbаlske utаkmice crno-belih i Francuza, dok su sedeli u bаšti kаfeа „Ajriš pаb“ nа Obilićevom vencu, u centru Beogrаdа. Grupа od 15 nаvijаčа Tuluzа je sedelа u bаšti kаfićа i nа njih je nаsrnulа grupа od oko 30 Grobara. Nekoliko gostujućih nаvijаčа je brutаlno pretučeno.  Jedаn od povređenih bio je i 28-godišnji Bris Tаton.

Njemu su nаnete teške povrede glаve, dok je od udаrаcа šipkom po grudimа imаo povrede аorte i krvаrenje u grudnom košu. Pao je s pet metara visine u Kosmаjski prolаz, između Obilićevog vencа i Ulice mаršаlа Birjuzovа i s teškim povredama prebačen je u bolnicu, gde je nakon nekoliko dana preminuo.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Grаdonаčelnik Beogrаdа Drаgаn Đilаs je povodom Tаtonove smrti proglаsio 30. septembаr 2009. zа dаn žаlosti u Beogrаdu.

Sаučešće porodici ubijenog navijača je uputio kompletan državni vrh,  predsednik Fudbаlskog sаvezа Srbije Tomislаv Kаrаdžić, kao i predsednik UEFA Mišel Plаtini. Ogorčenje je izrаzio i FK Pаrtizаn.

Usledio je niz protesta protiv nasilja u Beogradu na kojima je učestvovalo desetak hiljada ljudi. Na Trgu Slobode, u centru Beograda, kao i ispred ambasade Francuske u Beogradu, nekoliko hiljada ljudi je palilo sveće i ostavljalo cveće i poruke saučešća.

Nakon ovog incidenta, krenula je munjevita akcija srpske policije i u roku od nekoliko dana svi osumnjičeni su pohapšeni. Usledilo je suđenje, na čijem kraju je izrečena kazna od 242 godine zatvora za 12 navijača Partizana.

Na godišnjicu smrti na Obilićevom vencu u Beogradu, postavljena je spomen-ploča, na mestu gde je pretučen francuski državljanin.

Skupština Vrnjačke Banje 2009. godine podržala je inicijativu da glavna ulica u tom gradu, Banjska promenada, dobije naziv ubijenog francuskog državljanina Brisa Tatona. 

O tome koliki je značaj pridat ubistvu Zvezdinog navijača u Turskoj, govori činjenica da su odnosi dve države zahladneli zbog ovog zločina. Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izrazio je zaprepašćenje zločinačkim ubistvom koje je počinjeno nad građaninom Srbije i rekao svom turskom kolegi da Srbija zahteva hitno pronalaženje i hapšenje ubice i njegovo najstrože kažnjavanje.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, Vučićg je dodao da trener Galatasaraja Ergin Ataman nije dobrodošao u Srbiju, posle izjave u kojoj je ubijenog mladića, kao i sve ostale navijače Crvene zvezde, optužio za terorizam.

Istraga Turskih organa će pokazati da li će zločinac biti uhvaćen i osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog izvršenog zločina. Svi u Srbiji se nadaju da će se to desiti – što pre. Ako ništa drugo, barem zbog budućih odnosa i sportskih mečeva, koji će predstavljati “tempirane bombe”, kako za sportiste, tako i za navijače.

Šta vi mislite, da li će Turska pronaći ubicu Marka Ivkovića i procesuirati njegove ubice?


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u