Društvo

SRAMOTA ZA DELIJE I GROBARE: Zvezdu i Partizan gleda manje od 1.500 ljudi!

Objavljeno: 29.05.2015 | 17:59Izvor: Telegraf.rs

Posećenost na utakmicama dva najpopularnija košarkaška kluba u zemlji kada su oni domaćini u hali Pionir u nacionalnom prvenstvu je neočekivano mizerna

I Crvena zvezda i Partizan hvale se svojim navijačima za koje tvrde da su najvatrenija publika na svetu što je verovatno istina, ali zato se izgleda teško može reći i da su najvernije pristalice, barem kada su u pitanju košarkaške utakmice.

Ukoliko se pogleda poseta na utakmicama koje su večiti rivali odigrali kao domaćini unacionalnom šampionatu vrlo lako se može videti da ona i nije nešto velika, a daleko je od one o kakvoj se priča, naročito kada se uporedi sa posetom na fudbalskim utakmicama tih timova.

Foto: partizan.rs, crvenazvezdafk.com

Foto: partizan.rs, crvenazvezdafk.com

TABELA SA POSETOM OD POČETKA KLS KADA JE ZVEZDA DOMAĆIN:

1. kolo: Crvena zvezda – Mega Leks, gledalaca: 0 (prazna hala zbog kazne iz finala plej-ofa prošle sezone)
3. kolo: Crvena zvezda – Tamiš, gledalaca: 0 (prazna hala zbog kazne iz finala plej-ofa prošle sezone)
5. kolo: Crvena zvezda – FMP, gledalaca: 3.000
7. kolo: Crvena zvezda – Partizan, gledalaca: 3.912
9. kolo: Crvena zvezda – Metalac, gledalaca: 1.495
11. kolo: Crvena zvezda – Konstantin, gledalaca: 833

Kada se pogledaju svi ovi mečevi i izvuče prosek dolazimo do podatka da je utakmice ekipe koju vodi Dejan Radonjić gledalo 1.540 gledalaca, a ukoliko ne bismo računali prve dve utakmice kada su zbog suspenzije bile prazne tribine dobija se 2.310 posmatrača. Poseta je još siromašnija kada se ne bi računao večiti derbi čiji je u prvom delu sezone Zvezda bila domaćin ponovo je prosek ispod 2000, tačnije 1.776.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Očigledno je iz ovih brojki da je mnogo veće interesovanje vladalo za mečeve koje je šampion ABA lige igrao u regionalnom takmičenju, iako već godinama najtvrđe jezgro navijača Zvezde bojkotuje tu ligu, ali izgleda da im nije preterano stalo ni kada je u pitanju nacionalni šampionat, osim kada je finale plej-ofa ili večiti derbi.

TABELA SA POSETOM OD POČETKA KLS KADA JE PARTIZAN DOMAĆIN:

2. kolo: Partizan – Mega Leks, gledalaca: 0 (prazna hala zbog kazne iz finala plej-ofa prošle sezone)
4. kolo: Partizan – Metalac, gledalaca: 2.000
6. kolo: Partizan – Tamiš, gledalaca: 1.300
8. kolo: Partizan – Konstantin, gledalaca: 800
10. kolo: Partizan – FMP, gledalaca: 1.000

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Crno-bele je od početka nacionalnog šampionata prosečno gledalo 1.020 gledalaca što je poprilično šokantan podataj znajući da su njihovi navijači jako verni da su ove sezone nebrojeno puta pokazivali ljubav prema klubu u teškom finansijskom trenutku. Međutim, zaista je poražavajući ovaj prosek.

Ako ne bismo računali onu jednu utakmicu na startu koju je četa Duška Vujoševića igrala bez podrške svojih pristalica zbog suspenzije iz prethodne sezone, onda je prosek tek nešto veći, ali i dalje izuzetno nizak, sa svega 1.275 posetilaca u Pioniru. Međutim, ni Zvezda ne bi imala mnogo više da nije bila domaćin prvog večitog derbija u domaćem šampionatu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

ZAKLJUČAK

Sve u svemu kada se pogledaju  i zajedno svi mečevi dva najpopularnija srpska kluba u Superligi, njihov prosek je manji od 2.00o gledalaca po utakmice, tačnije iznosi 1.793, a tu nismo računali i tri utakmice koje su ukupno odigrali bez prisustva publike zbog suspenzije terena, ali jesmo jedan večiti derbi.

Sve u svemu, moramo reći da je ovo neočekivano mizerna posećenost kada su oba tima u pitanju, naročito što se radi o nacionalnoj ligi za koju se i jedni i drugi navijači bore. Ovo je daleko ispod onog proseka koji je bio tokom sezone u ABA ligi i zaista ovi podaci dovode u pitanje koliko su verni navijači dva tima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

A možda u svemu tome leži i problem u rasporedu takmičenja, a ne u vernosti publike. Kako je i sam trener crno-belih Duško Vujošević izjavio, možda je stvar zasićenosti koja se pojavila kod navijača, jer se mečevi igraju skoro pa svaki drugi dan.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u