Društvo

SRAMNA REALNOST: Pravi doktori nauka bez posla, a sumnjivi prigrabili funkcije!

Objavljeno: 07.02.2016 | 18:57Izvor: Kurir

Nosioci ove titule godinama se nalaze na birou, dok se šakom i kapom zapošljavaju ljudi s partijskim knjižicama čija su naučna zvanja neretko pod lupom stručne javnosti

BEOGRAD - Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, na birou rada u Srbiji na posao čeka čak 118 doktora nauka!

I dok u pojedinim ministarstvima i državnim službama, prema navodima u medijima, sede članovi sa sumnjivim fakultetskim diplomama, ali i doktoratima, oni koji su naučno zvanje i najviši domet u obrazovanju stekli na pošten način su bez posla.

Obezvredili tuđi trud

- Zaključno sa 31. januarom ove godine, na evidenciji se nalazi 118 osoba sa osmim stepenom stručne spreme, od čega je 64 žena. Najveće je učešće lica iz sledećih oblasti - ekonomskih nauka - 21 lice, medicinskih - 8 lica i poljoprivrednih nauka - 7 lica - kažu za Kurir u NSZ.

Po svemu sudeći, njihova mesta zauzeli su doktori s partijskim knjižicama. Tako su se vodile polemike o tome da je doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je odbranio na Megatrendu, plagijat, a doktorat s Fakulteta organizacionih nauka gradonačelnika Beograda Siniše Malog pojedini profesori nazivali su „jednim od najgorih kopija“. U plagiranju doktorske disertacije optuživan je bio i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

Većina sagovornika Kurira kaže da je Srbija preplavljena sumnjivim diplomama, ali i da to predstavlja gorući problem visokog obrazovanja u zemlji.
- Napravili su eroziju visokog obrazovanja kupovinom diploma i doktorata i obezvredili sav trud koji su mnogi uložili u svoje obrazovanje! Sve više ima onih koji se hvale naučnim zvanjima s fakulteta koji se nalaze na poljani, a ne znaju da navedu ni šta im je bila tema! Država štancuje politički uslovljene diplome sa kvazi fakulteta, ali i zapošljava po neproverenim procedurama - kaže doktor političkih nauka Zoran Stojiljković i dodaje da ne zna šta da kaže svojim studentima u ovakvom „devastiranom sistemu obrazovanja“.

Falsifikatori

S njim se slaže doktorka medicinskih nauka Sanda Rašković Ivić, koja smatra da je činjenica da doktori nauka čame na birou rada, a neki partijski direktori nemaju ni srednju školu, dovoljno obeshrabrujuća za svakog ko živi u Srbiji.
- Strašniji su jedino kupci diploma i doktorata, dakle falsifikatori i lopovi koji zauzimaju pozicije u ministarstvima. Bez obzira na ove poražavajuće činjenice, spadam u one koji smatraju da treba ostati i uložiti u svoje znanje - kaže Raškovićeva, a Bojan Pajtić, doktor pravnih nauka, ističe:
- Danas Srbijom vladaju nakupci diploma, plagijatori i lažni doktori nauka. Kad mlad čovek vidi kako je predsednik države stekao diplomu ili kako je ministar policije doktorirao, poželi da pobegne iz ove zemlje. Vladavina neznalica i amatera potpuno obeshrabruje ljude koji pošteno i vredno uče, zato ova vlast mora da bude smenjena.

Vladimir Pavićević
NAUČNO ZVANJE UKRAS ZA PARTIJSKE VOJNIKE

Nema dileme da je u ovoj eri kod nas učvršćena partokratija. Diploma i naučno zvanje skoro da nemaju značaja u našem društvu i državi ukoliko nisu stranački overeni. Posledica takvog pristupa je veliki broj nezaposlenih doktora nauka i posvećenih istraživača. Da stvar bude gora, naučnim zvanjima se poigravaju tako što ih dodeljuju svojim najagilnijim stranačkim vojnicima kao ukras i tako doprinose razaranju sistema obrazovanja - kaže doktor političkih nauka Vladimir Pavićević.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u