Društvo

PRONALAZAČ IZ SIVCA: Kako sam dobio 80.000 evra od Svetske banke

Objavljeno: 30.08.2014 | 09:31Izvor: Telegraf.rs

Stanko Mandić, pronalazač iz Sivca, objašnjava za Telegraf kako je osmislio revolucionarni kultivator oko kojeg se otimaju stranci i šta će novo od projekata patentirati

Stanko Mandić, automehaničar i poljoprivrednik iz Sivca, bavio se raznim poslovima u životu. Bio je i ratar, metalostrugar, traktorista, zemljoradnik, ali ni u čemu, još odšegrtskih dana, nije uživao kao kada bi se nakon regularnog posla u miru svoje radionice bacao na crtanje mapa patenata i rad na svojim pronalascima.

Svaki od njih isprobao je prvo na svojoj njivi. Tako je bilo i s revolucionarnim kultivatorom, preciznije kombinovanom ratarskom mašinom, koja u jednom prohodu obavlja istovremeno pet poslova: oranje s obrtnim plugom od šest raonika,razbacivanje mineralnog đubriva, sitnjenje zemljišta, ravnanje i setvu žitarica.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Da nije tačno da se ne isplati biti pronalazač u Srbiji dokazuje činjenica da je Mandić početkom ove godine za izradu dva prototipa ove mašine, koja se kači iza plugova obrtača, dobio 80.000 evra! Donaciju je odobrila ekspertska komisija Fonda za inovacionu delatnost iz Beograda, čiji su finansijeri EU i Svetska banka.

A kako i ne bi kada ovaj jedinstveni kultivator u koji su ugrađeni plug, setvospremač, rasturač đubriva i sejačica, štedi po hektaru 100 evra godišnje na gorivu, mašinskim i ljudskim časovima rada i povećava prinose pšenice za najmanje 10 odsto. Pritom je veoma jednostavan za rukovanje i ne troši energiju traktora za koji je zakačen, već pogon dobija od zemljišta.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Za ovu mašinu zainteresovani su brojni svetski proizvođači poljoprivrednemehanizacije. Mandić za Telegraf kaže da se neće zaustaviti na dosadašnjim pronalascima i da do 1. oktobra planira da, uz finansijsku pomoć Ministarstva za nauku, napravi promociju još dve inovacije – koša za skupljanje čuki (oklasina) prilikom vršidbe kukuruza i prikolice za utovar, pakovanje i prevoz čuki sa njive.

- Poražavajuće zvuči da se u Srbiji poseku milioni kubika šume, a da se najbolja materija za ogrev kakva je čuka baca ili ostaje da trune na njivama – počinje priču za Telegraf ovaj 73-godišnji pronalazač, dodajući da nema seljaka koji ne zna da je čuka najsavršeniji energent za zagrevanje kuća, staklenika i plastenika.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

U međuvremenu, Mandić se nada da će srediti sve neophodne papire, zaposliti ekonomistu i inženjera u svoju firmu “Srma-Zip” kako bi što pre počeo s radom na kombinovanim ratarskim mašinama koje se kače iza četvorobrazdnog i šestobrazdnog pluga obrtača.

- Voleo bih da što pre počnem sa serijskom proizvodnjom. Međutim, pošto su za to potrebna veća novčana sredstva, konkurisaću za drugu fazu donacija Svetske banke u kojoj može da se dobije i do 300.000 evra – objašnjava Mandić i dodaje da je to preduslov za prerastanje njegove firme u industriju, koja bi plasirala proizvode ne samo na domaće, već i inostrano tržište.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Prema Stankovim rečima, ako bi se proizvodila serijski, mašina ne bi koštala više od 20.000 evra. Prvi koraci ka ovom cilju već su napravljeni. Mandić je za početak zakupio prostor od građevinske firme “Blaško” iz Kule, gde bi od 1. septembra trebalo da počne da se radi na prototipovima njegovih kombinovanih mašina.

Interesantno je da je Mandićev patent zaštićen u Evropskom patentnom zavodu dobio i prve kupce. Za 6.000 evra kultivator je stigao u domaćinstvo jednog od Mandićevih komšija, koji ga je odmah prozvao “univerzalkom” navodeći da “ostavlja oranice ravne kao piste”.

Seljak je mašinu kupio na kredit preko Fonda za razvoj Vojvodine. Ipak je ovo Srbija…


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u