Društvo

OVA VEST ĆE RAZBESNETI SVAKOG SRBINA: Najstariji smo narod na planeti, pogledajte kolika nam je prosečna starost!

Objavljeno: 19.12.2014 | 19:59Izvor: Telegraf.rs

Prema procenama demografa, svaki treći stanovnik u 2060. godini biće stariji od 65 godina, a do te godine ćemo izgubiti oko 850.000 stanovnika

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna starost stanovnika Srbije iznosi 42.2 godine, zbog čega naša zemlja spada u najstarije nacije svetazajedno sa Japanom, Nemačkom, Italijom i drugim državama.

Poražavajući podatak je da svake godine izgubimo preko 32.000 stanovnika, odnosno čitav manji grad. Iz RZZS poručuju da stanovništvo Srbije odlikuje intezivan proces starenja, koji je posledica jasno izraženog silaznog trenda živorođenih od sredine pedesetih godina i uzlaznog trenda umrlih.

Najznačajniji i najsloženiji problem s kojim smo suočeni danas, a koji je posledica prethodnih demografskih kretanja, jeste poremećaj u starosnoj strukturi stanovništva, što za rezultat ima visoku prosečnu starost, sa tendencijom daljeg rasta – kaže za Telegraf Gordana Bjelobrk, šef Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

Projekcije za budućnost nisu svetle – očekuje se da će prosečna starost Srba 2041. godine iznositi 47 godina.

- Razloge ovakve precene treba potražiti u osnovnim karakteristikama demografske slike Srbije na početku XXI veka – visoka prosečna starost stanovništva, izrazito negativan prirodni priraštaj, nedovoljno obnavljanje stanovništva, širenje depopulacionih prostora, odsustvo i radnog i fertilnog potencijala neophodnog za reporodukciju novih generacija kao i prihvaćene savremene norme reproduktivnog ponašanja ženskog stanovništva koje onemogućava rehabilitaciju rađanja – navodi Bjelobrk.

Rešenje prestavljaju pažljivo osmišljene strategije, politike i konkretne mere u oblasti nataliteta, mortaliteta i migracija od strane državnih institucija.

- Na taj način bi uspeli da zaustavimo negativan trend kretanja demografskih procesa i pojava koji se uporno nastavlja i sprečili sve nepovoljne i tragične posledice za celokupno naše društvo – zaključuje Bjelobrk.

Prema procenama demografa, svaki treći stanovnik u 2060. godini biće stariji od 65 godina, a do te godine ćemo izgubiti oko 850.000 stanovnika. Zajedno sa Japancima, Nemacima, Italijanima i Grcima spadamo u najstarije nacije sveta, dok su stanovnici afričkih zemalja najmlađi na svetu – u Nigeru i Ugandi prosečna starost iznosi oko 15 godina.

Kada se pogleda region, od nas su stariji Slovenci (43.5) i Bugari (42.6), dok su Hrvati približno stari kao i mi – 42.1 godine. Od nas su mlađi Makedonci (36.8), Crnogorci (39.2), Rumuni (39.8), Bosanci (40.8) i Mađari (41.1). Najmlađi su Albanci koji su više od deset godina mlađi od nas – njihova prosečna starost stanovnika iznosi 31.6 godina.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u