Društvo

OTKRIVAMO MISTERIJU MRTVAČKE GLAVE: Evo zašto su lobanja i kosti četnički simbol na zastavama!

Objavljeno: 29.11.2014 | 17:50Izvor: Telegraf.rs

Crna zastava sa lobanjom i dve butne kosti ispod nje na kojoj se nalazi natpis "Sloboda ili smrt" i "S verom u Boga za Kralja i Otadžbinu" je četnički barjak, a naš portal vam otkriva otkud mrtvačka glava da bude "zvezda vodilja" četnika kada su jurišali u ratove

Svima je poznato kako izgleda četnička zastava sa simbolom lobanje i dve ukrštene butne kosti, koji je u veoma kratkom vremenskom intervalu postao simbol većine navijačkih grupa u Srbiji. Telegraf.rs vam donosi priču o tome otkud mrtvačka glava na barjaku četnika!

Na samoj zastavi, koja je crne boje nalazi se ljudska lobanja sa dve ukrštene butne kosti i s natpisima “Sloboda ili smrt” i “S verom u Boga za Kralja i Otadžbinu“, kao i naziv odreda koji je zastavu nosio i sl. Simbol i tekst su urađeni u beloj boji.

Printskrin: pscrg.com

Printskrin: pscrg.com

Na početku priče treba istaći da NEMA nekog preciznijeg odredjenog datuma kada se ovaj simbol počeo koristiti na zastavama, kao ni ko ga je prvi počeo koristiti, a objašnjenje otkud baš mrtvačka lobanja može se naći u samom značenju ovog simbola.

Lobanja ima svoje značenje kod najprimitivnijih naroda, kod kojih je glavna privredna grana lov. Kod njih ona simbolšle ono što je neuništivo u čoveku – njegovu dušu. Posedovanje nečije lobanje označavalo je prisvajanje i duše onoga čija je to lobanja.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Treba istaći i to da se lobanja nalazi na gusarskim zastavama, a da je prisutna kao simbol i u raznim tradicijama: alhemičarskoj, budističkoj, grčko-rimskoj, majanskoj, hinduskoj i hrišćanskoj.

U hrišćanskom rečniku lobanja predstavlja simbol smrti i prikazuje se baš, kao i na četničkoj zastavi sa dve ukrštene kosti ispod nje, pa se može reći da je ovo jedan od najrelevantnijih izvora “mrtvačke glave na zastavi”.

Pozivajući se na Leksikon zapadnog hrišćanstva navodi se da je lobanja predstavljala Adamovu glavu, koja je po predanju bila zakopana na mestu gde je proboden krst, na kojem je razapet Isus Hris.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Ipak, treba ove navode uzeti s rezervom, jer je dosta upitno da li su sve ove teorije i značenja lobanje poznavali četnici koji su nosili ovu zastavu. Najverovatniji odgovor odakle lobanja na leži u činjenici da je, iako je većina Srba pravoslavne veroispovesti, četničku organizaciju osnovao Srbin rimokatolik Matija Ban. Što se tiče druge, mora se uzeti u obzir da su u to vreme mnogi viđeni i uticajni Srbi bili članovi masonske lože. Njima je značenje lobanje u masonskoj tradiciji bilo dobro poznato, a ako ono i nije bilo u skladu sa srpskom tadicijom, bilo je u vezi sa onima koji su pokušavali i borili se za vaskrs srpske države i za one koji su želeli da pomognu njenu obnovu.

Prema tome, značenje lobanje treba potražiti u hrišćanskoj tradiciji, kako pravoslavnoj, tako i rimokatoličkoj. Posebnu pažnju treba obratiti i na apokrife imajući u vidu da su oni u srednjem veku, u vreme stroge hrišćanske kontrole na zapadu i inkvizicije, nalazili put da se održe i da dođu do čitalaca.

Iz svega navedenog, može se zaključiti da je vaskrsenje srpske državnosti razlog zbog koga je stavaljena lobanja na zastavu je isti onaj koji je doveo do toga da se ona stavi u dnu krsta. U dnu krsta ona simboliše smrt koja je pobeđena krstom kao simbolom vaskrsenja. Lobanja na zastavi simboliše smrt (otuda i natpis “Sloboda ili smrt”) koja se pobeđuje četnicima kao nosiocima vaskrsenja srpske države, a time i srpskog naroda, koji ako ga i nisu započeli, njegovi osnivači su predvideli da u daljem toku oslobođenja i ujedinjenja budu vojnička prethodnica.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u