Društvo

Novosađani uvode red: Gimnazije zabranile miniće i štikle

Objavljeno: 24.11.2015 | 22:34Izvor: 24sata.rs

Nekoliko srednjih škola i gimnazija uvelo je nova pravila odevanja đaka, ali i profesora. Učenici koji se ne pridržavaju pravilnika o oblačenju biće udaljeni sa nastave.

Sve škole u Srbiji imaju mogućnost da donesu pravilnik o odevanju đaka, ali se mali broj dosad na to odlučio. Među prvima u Novom Sadu takva pravila primenjuju dve gimnazije - "Isidora Sekulić" i "Svetozar Marković", u kojima je jasno naznačeno u kakvoj garderobi učenici mogu da dolaze na nastavu i šta se smatra neprikladnim. Novog bontona u odevanju nisu izuzeti ni profesori i ostali zaposleni.

U Gimnaziji "Isidora Sekulić" se kodeks oblačenja i ponašanja primenjuje već dve godine, a po rečima direktorke Ružice Vukobratović, i pored toga ne odustaju od ideje o jednoobraznom oblačenju đaka i profesora.

- Smatram da uniforme treba vratiti u škole, kako za đake, tako i za profesore - kaže direktorka Vukobratović. - U saglasnost sa učenicima odlučilo bi se kako bi izgledale i sa kakvim obeležjima. Našim đacima prilikom posete vršnjacima u gimnaziji u Nižnjem Novgorodu, gde se uniforme nose, to se mnogo dopalo i rado bi ih prihvatili.

Dok se to ne dogodi, đaci "Isidore Sekulić" i njihovi roditelji se na početku školske godine upozoravaju da se u gimnaziju ne može doći svakojako obučen. Zabranjeno je, naime, imati kratke pantalone, providnu odeću, dukseve i majice sa neprimerenim natpisima, helanke, visoke potpetice...

I u Gimnaziji "Svetozar Marković" pod neprimerenim izgledom podrazumeva se nošenje majica sa bretelama, dubokim dekolteom, potom mini-suknji i helanki, ukoliko nisu prekrivene dužom tunikom, kao i odeće sa navijačkim obeležjima. Učenici koji se ne pridržavaju pravila o oblačenju, kako navode u ovoj školi, biće udaljeni sa nastave i poslati kući da se adekvatno obuku, a svaki takav izostanak biće neopravdan.

I u Gimnaziji "Laza Kostić" postoji pravilnik o pravima, obavezama i odgovornosti učenika. Tu je, između ostalog, navedeno da je lakša povreda radnih obaveza ako đak dolazi na nastavu neprikladno odeven.

U većini srednjih škola doneta su pravila ponašanja, a kućni red važi kako za đake i nastavnike, tako i za roditelje, kada dolaze u školu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u