Društvo

IMA LI GUBE U SRBIJI? U Timočkom okrugu dvoje obolelih od lepre?! Šta je prava istina?

Objavljeno: 01.02.2015 | 17:36Izvor: Telegraf.rs

Iako se prethodnih dana moglo čuti da u Timočkom okrugu žive dve osobe koje boluju od lepre, načelnik službe za infektivne i kožne bolesti za ovaj okrug dr Nenad Ristović demantuje ove informacije i kaže da u posledjih 15 godina nije registrovan nijedan slučaj ovog oboljenja

Sudeći po tome kako su u prethodnom periodu reagovali Zaječarci kad su načuli da u Timočkom okrugu žive dve osobe obolele od lepre (gube), na trenutak se učinilo da smo neke bolesti prerano poslali u istoriju.

Sva sreća, prema rečima načelnika službe za infektivne i kožne bolesti za Timočki okrug dr Nenada Ristovića, ove informacije nisu bile tačne, a u tom okrugu nema registrovanih koji su oboleli od ove bolesti.

Ristović kaže da na ovoj teritoriji, koja obuhvata oko 250.000 stanovnika nije registrovan nijedan jedini slučaj lepre u prethodnih 15 godina.

– U celom našem okrugu nema zabeleženog koji je oboleo od lepre u poslednjih 15 godina. Poslednji leprozorijum postojao je u Sarajevu. NakoN što se Jugoslavija raspala, ti pacijenti su se rasuli po mestima bivših republika, ali u našem kraju nije zabeležen nijedan slučaj ovog oboljenja – kaže dr Ristović.

Lepra, u narodu poznatija kao guba, infektivna je bolest koja potiče od prastarih vremena. Izazivaju je bakterije Mycobacterium leprae i Mycobacterium lepromatosis. Prvi put otkrivena je 1873. Simptomi su bele lezije na kojima se ne oseća bol.

Naš sagovornik napomije da je lepra prestala da bude pošast još pre 45 godina, kao i da je za tu vrstu bolesti neophodna bakteriološka potvrda. Bakterija napada živce ruku, nogu i lica. Može uzrokovati slepilo i oduzeti sposobnost pomeranja ruku i očnih kapaka.

Na kraju, dovodi do deformacija koje se često povezuju s gubom. Oslabljena su čula za hladnoću, toplotu i bol, pa se dešava da se rane mogu zagnojiti i inficirati. Vreme inkubacije ove bolesti traje od nekoliko meseci do 40 godina.

Lepra se prenosi ditrektinim kontaktom u dužem vremenskom periodu sa oštećenjima na koži obolelog. Zbog manifesetacije ove bolesti, oboleli su kroz istoriju često bili izopšteni od ostatka društva.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u