Društvo

FRAPANTNO! 100.000 beba nestalo iz srpskih porodilišta, A POSTOJI NAČIN DA SE TO SPREČI!

Objavljeno: 25.03.2016 | 15:16Izvor: medio.rs

Pokret mladih Dijalog u saradnji sa Udruženjem roditelja nestalih beba i organizacijom "Golden majnd" prezentovali su danas niz rešenja kojima bi se sprečila dalja krađa beba u porodilištima, ali i greške, zamene identiteta i drugo

Tim pravnika, naučnika i mladih okupljenih oko Dijaloga ponudlili su javnosi frapantne podatke o više hiljada predmeta podnetih Javnom tužilaštvu koji nisu dobili sudski epilog, ali i o konkretnim potezima koje je neophodno preduzeti kako bi se ova neshvatljiva pojava i teško krivično delo iskorenilo.

- Mladi sa stavom su odlučili da se suprotstave ovoj poražavajućoj situaciji. Neshvatljivo je da je dopušteno da nestaje na hiljade dece iz porodilišta. Nije nam jasno zašto se do sada po tom pitanju nije ništa preduzimalo, pa smo mi odlučili da je naš stav borba za budućnost Srbije, a to su svakako sve generacije koje dolaze. Naše je da im omogućimo bezbedan dolazak na svet i detinjstvo po meri svakog deteta - izjavio je Stanko Debeljaković, objašnjavajući razloge okupljanja oko ove teme.

Promo

Ceo taj projekat košta oko 45.000 evra

Komnen Lalović, naučnik

- Kao jedan od roditelja koji traži istinu o sudbini sopstvenog deteta, ova tema je jako teška, ali i obavezujuća. Mi želimo da se dosadašnja nedela rasvetle, ali i da se buduća onemoguće. U krađi beba, odnosno lažiranju smrti učestvuju lekari, sestre, opštinari, pogrebnici, pa je jako važno razbiti taj lanac što pre - izjavio je Vladimir Čičarević, jedan od roditelja nestalih beba.

U potrazi za rešenjem, članovi Dijaloga su stupili u kontakt sa naučnikom Komlenom Lalovićem, čiji patent bi mogao da bude ključ kojim bi se zaključala mogućnost budućih malverzacija za novorođenom decom. Sve relevantne institucije su uređaj preporučile a sam pronalazač kaže:

Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva-materinstva patentirao je naš mladi naučnik Komnen Lalović, koji je prošle godine za patent dobio nagradu Grada Beograda.

- Otisak prsta formira se prenatalno u sedmom mesecu trudnoće i ne menja se tokom života. Predviđeno je da uređaj ima dva polja za istovremeno skeniranje otiska prsta majke i deteta. Nakon skeniranja generiše se jedinstven ID zapis sa njihovim podacima. Pri izlasku iz porodilišta ponovo se uzima otisak prsta i poredi sa podacima na rođenju - pojašnjava Lalović.

Na ovaj način se, kako kaže, sprečava bilo kakva zloupotreba, kao i eventualna zamena ili krađa beba u porodilištima.

Promo

Nije nam jasno zašto se do sada po tom pitanju nije ništa preduzimalo

Stanko Debeljaković, Dijalog

Lalović kaže da projekat "Sigurno porodilište" podrazumeva izradu uređaja za uzimanje otiska prsta, razvijanje softvera, izradu informacionog sistema, da se ceo sistem implementira u jedno porodilište i da se obuči osoblje koje bi to radilo.

- Ceo taj projekat košta oko 45.000 evra. Ideja je da se implementira u jedno porodilište kako bi se dokazalo da sa ovim uređajem može biti potpuno sigurno, a zatim da se krene u implementaciju u svim porodilištima - rekao je Lalović novinarima u Medija centru.

Pravni tim Dijaloga predstaviće resornom ministarstvu isvim nadležnim institucijama i ustanovama mapu implementacije uređaja.

- U cilju implementiranja  u svim porodilistima potrebno je uskladjivanje zakonske i podzakonske regulative koje cemo predložiti Ministarstvu zdravlja. Neophodno je uredjaj funkcionalno postaviti, zaštititi podatke i obavezati osobe koje imaju pristup uredjaju na pojačan vid odgovornosti - objašnjava Vojin Šaljić, član pravnog tima Dijaloga
Ceo projekat iniciran od strane grupe studenata okupljenih u pokret "Dijalog" biće inicijalno finansiran sredstvima fondacije "Novi dan - novi život", a očekuje se I ozbiljnije učešće države po pitanju šire primene uređaja.

Informer.rs

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u