Društvo

E, OVO JE ČOVEK: Perica poklanja bubreg ženi koju vidi prvi put

Objavljeno: 13.02.2016 | 19:15Izvor: 24sata.rs

Gest vredan divljenja! Perica Vujović iz Arilja rešio je da donira bubreg Jeleni Milovanović iz Smederevske Palanke, devojci koju prilikom datog obećanja nije video, a njihove sudbine su se isprepletale na neobičan način.

Upoznali su se preko društvene mreže nakon što je Jelena, koja je rođena s jednim bubregom, što je saznala tek pre osam godina, kada je otišla kod lekara zbog hronične bolesti, rešila da uzme stvar u svoje ruke. Zdravstveno stanje joj se pogoršavalo iz dana u dan, bila je više od godinu dana na listi za transplantaciju, ali donora nije bilo. Usledio je apel preko društvenih mreža, na koji je odgovorio Perica, s kojim se Jelena mesecima dopisivala, a tek juče upoznala.

- Na listi čekanja sam duže od godine, ali do sada niko iz bolnice nije kontaktirao sa mnom. Verujem da je to jer imam retku krvnu grupu. Trebalo je da mi donor bude otac, čak smo kompatibilni, međutim, ispostavilo se da zbog nečeg ipak ne može. U želji da što pre ozdravim jer imam malu ćerkicu, počela sam da pišem apele na Fejsbuku - priča Jelena.

Iznenađujuće, javilo joj se više ljudi, među kojima i Perica, koji ima istu krvnu grupu, ali je potrebno još analiza da bi se utvrdilo da li su kompatibilni.

- Jelenina priča me je pogodila iz ličnog iskustva jer će i mom sinu Marku sutra ili za koju godinu biti neophodna transplantacija srca. U šestom mesecu ustanovljena mu je diletativna kardiomiopatija, ekstremno uvećanje leve srčane komore. Lekar u Tiršovoj rekao nam je da je Marko potencijalni kandidat za transplantaciju. Da li će to biti za pet, deset ili 20 godina, to će se desiti. Voleo bih da znam da će neko tada potpisati dozvolu za doniranje organa mom detetu - kaže Perica.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u