Društvo

DRAMATIČNO U HAGU: Ratko Mladić na samrti

Objavljeno: 27.08.2016 | 16:31Izvor: Kurir

BEOGRAD - Ratku Mladiću (73), kojem se u Hagu sudi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, život visi o koncu.

Bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske zdravstveno stanje se ozbiljno pogoršalo, a preti mu i opasnost od moždanog udara.

- Mladiću je oduzeta desna strana tela, jedva hoda i priča. Ima visok krvni pritisak i šećer, veoma je smršao i loše izgleda. Potrebno je da ga lekari hitno pregledaju, a njegova odbrana traži da to budu ruski stručnjaci - kaže izvor lista iz Haga.

Foto: Beta/APFoto: Beta/AP

Darko Mladić: Strepim za očev život

Ratkov sin Darko Mladić potvrdio je za list da je njegov otac loše i istakao da mu je potrebna zdravstvena nega.

- S obzirom na to da je već imao dva moždana udara i infarkt srca u Hagu, strepim za očev život. Još jedan moždani udar bi ga sigurno ubio. Dešavalo se da pada u nesvest nakon dolaska sa suđenja i lekari sa kojima sam se ovde konsultovao kažu da je pravo čudo kako je sve to, u takvom stanju i sa takvom dijagnozom, izdržao.

Bosa i Darko Mladić (Foto: Kurir/Nemanja Pančić)Bosa i Darko Mladić (Foto: Kurir/Nemanja Pančić)

On je na suđenju bio izložen psihičkom i fizičkom naporu, tako da je to dodatno doprinelo da mu se zdravlje naruši - rekao nam je Darko Mladić, koji je prošlog meseca sa decom posetio oca u zatvoru u Sheveningenu, a da je do kraja nedelje u Hagu njegova majka Bosa.

Mladićev sin ističe da je život njegovog oca u rukama Haškog tribunala i da oni odgovaraju za njegovo zdravlje.

- Oni su odgovorni ako mu se nešto desi. S obzirom na sve, čudo je da do sada nije došlo do fatalnog ishoda. Moj otac izdržava suđenje zbog jake volje - naglašava Darko Mladić i otkriva da njegov otac prima mnogo pisama iz celog sveta i da svima odgovara.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Izvor lista iz Haga dodaje da Mladić nije u stanju da učestvuje u pripremanju svoje odbrane, te da sve to rade njegovi advokati, a da on, umesto toga, čita knjige.

Nema snage ni da se brani pred sudom

Nema on snagu da sprema odbranu, suviše je iznuren. Međutim, nikad ne priznaje da je loše već na pitanje kako je odgovara: „Ne fali mi ništa, dobro sam”. Međutim, on je u svakom slučaju osoba koja treba da bude u bolnici - dodaje naš sagovornik.

Odbrana predaje završni podnesak Tribunalu 3. oktobra, a nakon mesec dana biće održane završne reči odbrane i tužilaštva. Presuda Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH granatiranje, kao i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, biće izrečena krajem iduće godine.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Hag: Lečimo ga adekvatno

Nenad Golčevski, portparol Haškog tribunala, izjavio je da svi pritvorenici u Hagu imaju odgovarajuću zdravstvenu negu. 
- Svi optuženici, pa i Ratko Mladić, imaju adekvatnu lekarsku negu - rekao je Golčevski za list.

Šuvaković: Može da prođe kao Milošević

Uroš Šuvaković iz Udruženja „Sloboda” kaže da bi Mladić mogao da doživi sudbinu Slobodana Miloševića. 
- Prema međunarodnim konvencijama, pre svega Lisabonskom sporazumu, svaki čovek ima pravo na slobodan izbor lekara. Milošević to nije imao i on je ubijen u Hagu. U Hagu je preminulo čak 13 ili 14 srpskih optuženika. Mladiću je potrebna ozbiljna zdravstvena nega van zidina haškog zatvora jer je tamo nema - kaže Šuvaković.

(Alo)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u