Društvo

Dozvole za čarter ugrozile lečenje četvorogodišnjaka!

Objavljeno: 22.05.2015 | 18:34Izvor: Telegraf.rs

- U ovom trenutku naš najveći problem je što ne postoji odgovor nadležnog ministarstva da li su dozvole odobrene ili ne, mada je Direktorat civilnog vazduhoplovstva dao svoje pozitivno mišljenje - kažu u agenciji Argusturs

Ivan Flipčev (4) boluje od cerebralne paralize. Zbog otkazanog čarter leta koji je bio predviđen za 26.maj, kao i prebacivanja pitanja ko je odgovoran za njegovo ukidanje, mogao je da ne ode na plaćeno lečenje u Tursku.

– Javili su nam u četvrtak u osam sati uveče sms porukom iz Argustursa da je došlo do otkazivanja leta zbog toga što aviokompanija koja je trebalo da izvrši transfer nije dobila, odnosno nema dozvolu za poletanje iz Srbije tj aerodroma Nikola Tesla u Beogradu – kaže za N1 otac dečaka Vladan Flipčev.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva nije izdao potrebnu dozvolu turskoj aviokompaniji Korendon, koja je trebalo da organizuje let, zbog toga što, kako navode, nisu dobili saglasnost Ministarstva za vazdušni saobraćaj.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

– Direktorat je obavio svoju zakonsku obavezu – izvršio detaljnu tehničko-bezbednosnu proveru, utvrdio da je ovaj avio prevozilac bezbedan za obavljanje vazdušnog saobraćaja, i zatražio mišljenje nadležnog ministarstva. Samo na osnovu pozitivnog mišljenja Ministarstva Direktorat može izdati odobrenje stranom avio prevoziocu – navodi se u saopštenju.

Ipak, iz turističke agencije kažu da pune četiri godine sarađuju sa tom avio-kompanijom i ističu da nikada nisu imali problema.

– U ovom trenutku naš najveći problem je što ne postoji odgovor nadležnog ministarstva da li su dozvole odobrene ili ne, mada je Direktorat civilnog vazduhoplovstva blagovremeno pregledao svu dokumentaciju aviokompanija koje su aplicirale i dao svoje pozitivno mišljenje – kažu u agenciji.

Foto: AP/Darko Vojinović

Foto: AP/Darko Vojinović

Ministarstvo sa druge strane, odgovornost prebacuje na turističku agenciju.

– U skladu sa propisima, Direktorat je zadužen za izdavanje odobrenja stranim aviokompanijama, a ne turističkim agencijama. Pravo je turističkih agencija da brinu o svom profitu, ali je svakako i obaveza da obezbede letovanje turistima koji su uplatili aranžmane. Razlog zašto aranžman nije realizovan je odgovornost agencije, jer je započinjala prodaju i pre obezbeđivanja odobrenja – kažu u Ministarstvu.

Ivan će ipak stići na terapiju u Antaliju, pošto mu je agencija obezbedila prevoz redovnom linijom, skupljom od one koju su roditelji već platili.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u