Društvo

CRKNI PRAVDO! PIJAN VOZIO MOTOR I UBIO DEVOJKU, a kažnjen sa 100.000 dinara zbog neukazivanja pomoći!

Objavljeno: 22.02.2017 | 09:39Izvor: medio.rs

Na ponovljenom procesu Viši sud u Nišu proglasio je Nikolu Tošića (28) krivim za nepružanje pomoći Vanji Janković (18) iz Pule, ali mu je izrečena samo novčana kazna i to svega 100.000 dinara!

Devojka je stradala na lokalnom putu u Nišu 22. jula 2015. godine u saobraćajnoj nesreći koju je Tošić izazvao vozeći motocikl "suzuki" sa 1,28 promila alkohola u krvi.

On je brzinom od 80 kilometara na čas udario u metalnu ogradu, a Vanja Janković je preminula od zadobijenih povreda. Tošić je osuđen na četiri i po godine zatvora na osnovu dela optužnice koja ga tereti za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. Apelacioni sud naložio je novo suđenje za nepružanje pomoći povređenom licu, za koje je Tošić prethodnom odlukom Višeg suda bio oslobođen. U ponovljenom postupku Viši sud je Tošiću odredio minimalnu zakonsku kaznu od 100.000 dinara, iako je mogao da dobije do tri godine robije.

Porodica nastradale Vanje je razočarana i ogorčena minimalnom kaznom.

- Zar život mog deteta, moje jedinice, vredi 100.000 dinara? Meni novac ništa ne znači. Ja sam na grobu svog deteta, ljubim njenu sliku. Nisam znala gde je izlaz iz sudnice kada sam čula presudu - rekla je Violeta Janković, majka nastradale devojke. - Nadam se da će javni tužilac da se žali i da će Apelacioni sud da zameni 100.000 dinara zatvorskom kaznom od tri godine. Ako se to ne desi, ići ću do suda u Strazburu.

U obrazloženju presude je navedeno da se "po nalazu veštaka Tošić nije sećao detalja vezanih za nezgodu, ali samo do telefonskog poziva svojoj majci".

- Od tog trena bio je svestan i bio je u mogućnosti da ukaže pomoć povređenoj - rekao je sudija Aleksandar Teodosić. - Veće je imalo u vidu da Tošić, koji je bio povređen u udesu, nije pobegao sa lica mesta. On se udaljio na zahtev svoje porodice, odvezen je u bolnicu da mu se ukaže pomoć, što je uticalo na odmeravanje kazne.

Tokom samog postupka okrivljeni Nikola Tošić je govorio da se ničega ne seća, čak ni razgovora sa majkom. Za Vanjinu smrt je, tvrdi, saznao tek iz razgovora sa stricem koji mu je u bolnici ispričao detalje onoga što se dešavalo. 

Saučešće prekasno stiglo

Vanjina majka Violeta Janković kaže da je Nikola Tošić posle nesreće pozvao ljude da mu pomognu, ali da im nije rekao da je Vanja bila sa njim na motociklu. Violeta tvrdi da joj je okrivljeni tek posle sedam meseci izjavio saučešće, koje tada nije želela da prihvati kao iskreno i ne veruje da se on ničega ne seća u vezi tragedije.

INFORMER.RS

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u