Društvo

BESPLATNA VANTELESNA OPLODNJA ZA ŽENE DO 42: Srbija juri više beba, Vlada nije zadovoljna natalitetom

Objavljeno: 27.10.2016 | 20:25Izvor: Telegraf.rs

- U toku je istraživanje da li su žene preko 40 godina zainteresovane za vantelesnu oplodnju, kako bi se izmenom Pravilnika besplatna vantelesna oplodnja omogućila ženama do 42 godine - objasnio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Vlada je spremna da radi na pitanju demografije, rečeno je danas u Parlamentu gde članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da Srbija ne može biti zadovoljna natalitetom.

Prema njegovim rečima, u toku je istraživanje da li su žene preko 40 godina zainteresovane za vantelesnu oplodnju, kako bi se izmenom Pravilnika besplatna vantelesna oplodnja omogućila ženama do 42 godine.

– Svetska zdravstvena organizacija ima svoje kriterijume, a to je 40 godina – podsetio je Lončar i dodao:

– Slazem se da vremena menjanju i do kraja godine izaći ćemo sa konkretnim stavovima. Gledaćemo na sve načine da to uradimo.  Srbija ne može biti zadovoljna natalitetom i Vlada će pomoći da se ta situacija promeni.

Foto: Ministarstvo zdravlja/infobiro TV

Foto: Ministarstvo zdravlja/infobiro TV

On je podsetio da jedan deo lokalnih samouprava u Srbiji ima program po kome je treći pokušaj vantelesne oplodnje besplatan.

Poslanica SVM Elvira Kovac ukazala je da su kriterijumi za program finansijske pomoći za vantelesnu oplodnju u Srbiji različiti, da u pojedinim opštinama žene mogu da učestvuju do 44 ili čak 50 godine. Lončar je istakao da su zbog velikog broja zaintresovanih, napravljeni ugovori sa privatnim klinikama i da ne postoji lista čekanja, upravo zbog toga što su godine ograničavajući faktor.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Ministarka bez portfelja Slavica Ðukić Dejanović kaže da u Srbiji svake godine ima 38.000 manje,te da je populacioni trend negativan.

Ona je istakla da se granica roditeljstva pomera i da se razmišlja o tome da se broj godina za vantelesnu oplodnju poveća, uz napomeniu da treba uzeti stavove stručnjaka o tome. Zaključila je da je Vlada spremna da radi na pitanju demografije.

 

 

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u