Košarka

Pomozite selektoru Đorđeviću da sastavi konačan spisak i skratite ga na 12 imena!

Objavljeno: 26.05.2015 | 22:31Izvor: Telegraf.rs

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije biće na slatkim mukama, ali i pred pakleno teškim izborom prilikom skraćivanja spiska na 12 igrača za predstojeći Evrobasket

Sale nacionale je vratio košarkaškoj javnosti veru u sprsku košarku posle velikog uspeha na Svetskom prvenstvu 2014. godine.

Posle osam godina je dočekao da bude KAPITEN SRBIJE!

UPOREDITE SPISKOVE: Ko je ispao, a ko došao kod Đorđevića u reprezentaciju posle godinu dana?

Trener naše reprezentacije bio je na slatkim mukama čak i prilikom sastavljanja šireg spiska, na kome je 24 imena. Glavni razlog je to što su srpski košarkaši imali neverovatnu sezonu u svojim klubovima, a dominacija Srba se najviše osetila u Evroligi.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

ĐORĐEVIĆ: Evo zašto nisam pozvao Lučića!

Ako mu je ovako teško bilo da sastavi širi spisak, šta će tek biti za konačni, na kome ima mesta samo za 12 igrača? Konkurencija će biti paklena za svaku poziciju.

Teodosić, koji je novi kapiten reprezentacije, imao je fantastičnu sezonu u CSKA, koju ipak nije uspeo da kruniše titulom u Evroligi, predviđen je za novog lidera ekipe. Za njega je rezervisano mesto startnog pleja, a konkurencija će mu biti Nemanja Nedović, Vasilije Micić, Stefan Jović i Stefan Marković.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Svi su standardno igrali u svojim klubovima, Nedović se razigrao u Valensiji posle NBA, Jović i Marković su već bili u reprezentaciji prošle godine na Svetskom prvenstvu i Đorđević je imao posebne, i nešto drugačije uloge za njih dvojicu. Zaista mu neće biti lako da bilo koga otpiše, a paklenu konkurenciju na bekovskim pozicijama na dvojci upotpunjuju Bogdan Bogdanović, koji je briljirao u dresu Fenerbahčea, i Dragan Milosavljević koji je igrao u Partizanu kao preporođen posle oporavka od povrede.

Ono što je povoljna okolnost po Đorđevića jeste činjenica da većina igrača sa pozicije beka-šutera može da preuzme ulogu organizatora igre i obrnuto.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Kada je u pitanju pozicija broj tri, tu bi trebalo da prednost ima Nikola Kalinić, koji je sa Zvezdom imao sezonu iz snova. Takođe, u prednosti je i zbog činjenice da je bio jedna od uzdanica Đorđevića na Mundobasketu prošle godine. Konkurenciju će imati u klupskom kolegi Nemanji Dangubiću, bivšem kapitenu Zvezde Marku Simonoviću, koji je imao odličnu sezonu u Francuskoj, a tu su i dvojica košarkaša Mege – mladi Rade Zagorac i povratnik u reprezentaciju Marko Kešelj.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Na poziciji krilnog centra neprikosnoven je MVP Evrolige, Nemanja Bjelica. Izuzetno jaku konkurenciju na ovoj poziciji pored igrača Fenera čine Zoran Erceg, koji je imao neverovatnu sezonu sa Galatasarajem, gde je prektično sam igrao zbog čega je jedno vreme za njega bio zainteresovan i šampion Evrope Real Madrid. Tu su još i kapiten Crvene zvezde Luka Mitrović, Milan Mačvan iz Partizana i Stefan Birčević, koga je Đorđević već vodio na Svetsko prvenstvo prethodne godine.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Na centarskoj poziciji će konkurencija takođe biti paklena, a verovatno će do kraja biti najneizvesnije upravo to koje će igrače na petici da precrta Đorđević. Boban Marjanović je eksplodirao u Zvezdi ove sezone i bio je MVP regularnog dela Evrolige. Raduljica je najveće ime sa spiska centara, ali je trenutno bez kluba i nema klub još od sredine decembra.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Njih dvojica će verovatno biti favoriti za dva mesta na centru, a sudeći prema spisku od prethodne godine Đorđević će najverovatnije na konačan spisak uvrstiti više centara, a za to mesto konkurišu još Ognjen Kuzmić, Nikola Milutinov, Vladimir Štimac, Nikola Jokić i Đorđe Majstorović.

Ko je odbio poziv da igra za reprezentaciju?

ŠIRI SPISAK IGRAČA

Bekovi: Miloš Teodosić (CSKA), Stefan Jović (Crvena zvezda), Stefan Marković (Unikaha), Vasilije Misić (Bajern), Nemanja Nedović (Valensija), Bogdan Bogdanović (Fenerbahče), Dragan Milosavljević (Partizan).

Krila: Rade Zagorac (Mega Leks), Nikola Kalinić (Crvena zvezda), Marko Simonović (Ortez), Marko Kešelj (Mega Leks), Nemanja Dangubić (Crvena zvezda)

Krilni centri: Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Luka Mitrović (Crvena zvezda), Zoran Erceg (Galatasaraj), Stefan Birčević (Estudijantes), Milan Mačvan (Partizan).

Centri: Ðorđe Majstorović (Metalac), Nikola Jokić (Mega Leks), Miroslav Raduljica (bez kluba), Boban Marjanović (Crvena zvezda), Ognjen Kuzmić (Golden Stejt), Vladimir Štimac (Bajern), Nikola Milutinov (Partizan).


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u