Lifestyle

ŠVALERACIJA: Ko jednom prevari i opet će? Šta kažu naučnici?

Objavljeno: 11.05.2017 | 21:50Izvor: medio.rs

Da li je tačno da će onaj ko vas prevari jednom, to uraditi opet? Evo šta kaže nauka.

Često kažemo "jednom varalica, uvek varalica" ili "ko te prevari jednom, prevariće te opet".  Kako da ga provališ, pre nego što te prevari Međutim, često se varalice pravdaju da to što su jednom pogrešili, ne znači da će to uraditi ponovo i svojim partnerima (kada saznaju za prevaru) tvrde da to neće ponoviti.

Da li im treba dati šansu? Sudeći po istraživanjima - ne: ispostavilo se da su partneri koji lažu/varaju skloniji da to ponove, a evo i zašto.

Naučnici su otkrili da je "nedostatak emocionalne reakcije" svaki put kada varamo ono što nas pretvara u serijske varalice. Drugim rečima, svaki put kada osoba slaže, oseća sve manju grižu savesti.

Tokom niza testova koje su sproveli, naučnici su utvrdili da se laganjem aktivira amigdala, deo mozga odgovoran za emocije. Međutim, svaki put kada osoba slaže, ta reakcija je sve slabija.

- Iako se ova studija nije bavila konkretno varanjem partnera, lako je uočiti vezu između to dvoje - kaže koautor studije Nejl Garet.

- Poenta je u tome da kada prvi put prevarimo nekoga, osećamo se loše zbog toga. Već sledeći put ne osećamo toliko grižu savesti, sve dok nam na kraju prevara ne postane potpuno normalna - naveo je Garet.

On naglašava da su ova i brojne druge studije utvrdile da je "moćan faktor" koji nas sprečava da varamo naša emocionalna reakcija - u ovom slučaju, griža savesti - ali, kako se navikavamo na varanje, reakcija je sve slabija i "dozvoljava" nam da varamo više.

Izvor:Pink.rs


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u