Običaj je da se, na Veliki petak, dan kada je Hrist razapet na krst, na trpezi nađu isključivo posna jela. Saznajte šta bi od namirnica trebalo jesti, a šta je veliki greh
Veliki petak je dan kada je Hrist osuđen, razapet na krst i sahranjen. Zato je to dan kad se najstrože posti, pa neki vernici čak ne jedu ništa do zalaska sunca.
Pravoslavni kanon propisuje strogi post “na vodi” na ovaj dan, dakle ništa ne sme biti spremljeno na ulju. Ne treba jesti ni ribu, niti piti vino.
Veliki petak je tužan dan, pa se čak ni crkvena zvona ne oglašavaju sve do nedelje, kad je Vaskrs, najradosniji dan u hrišćanskom svetu, jer je to dan kad je Hrist pobedio smrt.
U znak saosećanja prema našem Gospodu, Veliki petak treba provesti skromno, kako u jelu i piću, tako i u mislima.
Trudnice i oni koji su slabijeg zdravlja, mogu da prekrše post, ali bi valjalo pre toga da se konsultuju sa svojim sveštenikom. Ipak,najvažnije je taj dan provesti skromno uz molitvu.
Ako niste držali četrdesetodnevni post, neka barem Veliki petak bude dan kad ste se odrekli mrsne hrane, jer to simboliše saosećanje s patnjama koje je Hrist doživeo na ovaj dan.
Predlog jelovnika:
Doručak – hleb (po mogućstvu beskvasni) i med
Ručak – jelo kuvano na vodi, na primer, pasulj, grašak, boranija ili sočivo
Večera – salata koju možete začiniti bademima, lešnicima i drugim koštunjavim voćem
Užina – sveže i suvo voće
Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.