Lifestyle

ČIPS, PRASEĆA KOŽURICA, NAPOLITANKE: Evo zašto toliko uživamo u hrskavoj hrani!

Objavljeno: 01.04.2015 | 13:54Izvor: Telegraf.rs

Šta je to u nama ljudima da smo toliko ludi za grickalicama koje prave šum dok ih jedemo? Nauka donekle zna u čemu je caka

Istraživanje objavljeno u časopisu “Flavour” pokazalo je da na našu percepciju hrane kao ukusne, pored drugih čula, mnogo utiče i zvuk.

Profesor sa Oksforda, Čarčs Spens objašnjava da su poređenjem mnogih studija došli do zanimljivih rezultata – zvuk hrane poput hrskavog čipsa, grickanje šargarepe ili šuštanje omiljenoggaziranog napitka prilikom otvaranja takođe utiče na to koliko će nam te namirnice biti ukusne.

Objasnio je da ljudi prema zvuku hrane nesvesno procenjuju i to koliko nam je ona ukusna. Istraživači Univerziteta u Lidsu proveli su zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da, na primer,hrskavost pržene slaninice takođe igra veliku ulogu prilikom stvaranja slike o njenom ukusu.

– Obično mislimo da su bitni ukus i miris, ali ova studija je pokazala da je veoma bitna i tekstura hrane i taj specifični zvuk njenog drobljenja – objasnili su istraživači, prenosi TPortal.

Nauka je takođe pokazala da menjanje zvukova hrane može da utiče na našu percepciju o njenoj privlačnosti, a više nam se tako sviđaju gazirana pića koja imaju intenzivniji zvuk pucketanja mehurića.

– Kad zagrizemo jabuku, volimo da se to i čuje, jer nam to poručuje da je sveža – kaže doktor Spens.

Naravno, očekuje se da u budućnosti prehrambena industrija sve više krene da eksperimentiše sa zvukovima kako bi svoje namirnice što bolje plasirala na tržište. A mi, ma koliko izmanipulisani bili,teško da ćemo im odoleti!


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u