Tenis

NOLE STAO U FINALU: Mari pobedio Đokovića posle dve godine i osvojio Rodžers Kup

Objavljeno: 16.08.2015 | 22:30Izvor: Telegraf.rs

Britanski teniser delovao je bolje na terenu i zasluženo je slavio u Montrealu rezultatom 2:1

Četvrti put u karijeri, treći u Montrealu, Novak Đoković je ima priliku da osvoji Rodžers Kup! U najtežem finalu do sada, Srbin nije uspeo da preokrene rezultat protiv Endija Marija i izgubio je rezultatom 2:1 u setovima – 4:6, 6:4, 3:6.

Otkako se proletos oženio, Mari kao da se preporodio na terenu i počeo je da osvaja turnire. Pune dve godine trebalo mu je da pobedi Đokovića, još od Vimbldona 2013. godine, a Masters u Montrealu mu je 11. Masters u karijeri.

To što će od ponedeljka biti drugi igrač sveta bio je dodatni motiv za Marija koji je neočekivano agresivno igrao u finalu. A, sve što nije uspevao tokom igre polazilo mu je za rukom na servisu. Ključan momenat dogodio se u petom gemu trećeg seta koji je trajao skoro 18 minuta.

Endi je imao vođstvo od 3:1, ali je Đoković imao čak šest brejk lopti. Na kraju, 10 izjednačenja i gem za Marija, a sve zahvaljujući servisima. Đokovića je tokom čitavog meča boleo lakat, ali je u devetom gemu trećeg seta stigao do dve brejk lopte i šanse da se vrati u meč. Nije uspeo…

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Britanac nije mogao da poželi bolji početak meča. Sa tri jaka servisa vrlo brzo je stigao do 40:0, ali se Nole vrlo brzo upisao fenomenalnim riternom. Ipak, dobru priliku je ispustio bacanjem loptive u aut, a na semaforu je stajalo 1:0 za Endija. Mari je osvojio prvi poen i na Đokovićev servis, ali su naredna četiri pripala Srbinu za 1:1 u gemovima.

Maratonski treći gem pripao je Endiju – 2:1. Vodio je sa 30:0, Nole tri puta stigao do izjednačenja, ali je greškom dozvolio protivniku da povede. Ništa manje uzbuđenja nije viđeno na Đokovićev servis. Čak pet brejk lopti imao je Mari, ali je Nole hrabrom igrom uspevao da se izvuče. Međutim, šesti put nije i Britanac je poveo sa 3:1.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Krenuo je Đoković silovito u peti gem, s namerom da odmah vrati brejk. Imao je 40:40, ali Marijeve servise nije mogao da vrati (4:1). Ni kod svojih nije mogao da se poveže tako da je Endi imao novu brejk šansu koju nije iskoristio. Nole je smanjio na 4:2, a zatim i na 4:3 u gemu koji je Britanac servirao. Dobio je Đoković jednu šansu i odmah je iskoristio.

Bilo je teško i neizvesno, ali je srpski teniser vezao treći uzastopni gem i izjednačio na 4:4. Ponovo se igrao sa živcima svojih navijača jer je dozvolio Endiju da dođe u situaciju za brejk. Veliku priliku propustio je Đoković u devetom gemu. Imao je brejk loptu i bio je u igri, ali je Mari vezao tri poena i poveo sa 5:4.

To kao da mu je dalo krila i fenomenalno se kretao u 10. gemu na Đokovićev servis. Zasluženo je dobio dve brejkl lopte i iskoristio je drugu za vođstvo od 1:0 u setovima – 6:4.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Tri vezane brejk lopte obezbedio je Nole na početku drugog seta, a brejk je osvojio zahvaljujući čelendžu, odnosno potvrdi da je loptica zakačila liniju – 1:0. Bez problema je stigao do 2:0 na svoj servis, a zatim je izjednačio i na 40:40 u trećem gemu, iako je Mari vodio sa 40:0. Ipak, očigledno mu je bilo suđeno i Britanac je sa dva asa stigao do 2:1.

Potom su obojica bili sigurni na svoj servis i na semaforu je stajalo 3:2 za Srbina i servis. Negde između gemova začuli su se i Novakovi navijači na tribinama. Ipak, to nije pomoglo Đokoviću koji je nekoliko puta uspeo da odbrani brejk u šestom gemu, ali ne i da istraje do kraja – 3:3.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Pomalo neočekivano, Đoković je u sedmom gemu dobio dve šanse za ribrejk. Prvu je ispucao daleko u aut, ali mu je kod druge pomogla mreža. Endi je bio u poenu, loptica je zakačila mrežu i otišla u aut – 4:3. Endi je vodio 15:0 i 30:15, ali je Đoković prvi stigao do gem lopte i poveo sa 5:3. Mari je smanjio na 5:4, a izjednačenje u finalu nije izostalo. Sjajni servisi i 6:4 u drugom setu.

Đoković je dobio priliku za brejk na početku trećeg seta, ali je Mari odlično odservirao i poveo sa 1:0. Oštro je krenuo na Noletov servis u drugom gemu i, nakon nekoliko neiskorištenih šansi, stigao je do 2:0. Savršen početak Endi je kompletirao na svoj servis i na semaforu je stajalo 3:0 za njega.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Bolna grimasa i 0:30 na semaforu bili su veliki problem za Đokovića u četvrtom gemu, ali se Srbin izvukao i izjednačio na 3:1. Potom je usledio maratonski pet gem koji je trajao skoro 18 minuta. Imao je Đoković šest brejk šansi, čak 10 puta je bilo izjednačenje, ali je Endi servisima uspeo da se izvuče – 4:1.

Obojica su potom bili sigurni na svoj servis, ali je Endi prvi stigao do ”6” i osvojio turnir.

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u