Crna Gora

ĐAK: Crna Gora je srpska. NASTAVNIK: Sedi, jedan!

Objavljeno: 23.12.2016 | 08:56Izvor: Telegraf.rs

Račiću, reci mi nešto o nastanku Crne Gore? - Crna Gora je prva srpska država koja se prije zvala... - Stani, stani, stani, đe to piše u knjizi? - Niđe, to sam u kući naučio, to svi znaju - Sjedi, evo ti jedan

Rade Račić (13), učenik sedmog razreda u Podgorici, dobio je jedinicu iz istorije kada je lekciju o nastanku Crne Gore započeo rečenicom da je ona srpska država.

– Upravo tako se desilo. Naime, to će biti prvi put u istoriji ovdašnjeg obrazovnog sistema da učenik dobije negativnu ocenu, a da zaprvo nastavnik nije znao – priča za “Blic” otac malog Radeta Veljko Račić.

Priča ide ovako: “Račiću, reci mi nešto o nastanku Crne Gore?”.

– Crna Gora je prva srpska država koja se prije zvala…

Tada ga je nastavnik prekinuo i povikao:

– Stani, stani, stani, đe to piše u knjizi?

Rade je tada odgovorio nastavniku.

– Ne piše niđe, nastavniče,  to sam u kući naučio, to svi znaju, na šta je nastavnik njemu rekao:

- Sjedi, evo ti jedan!”

Veljko Račić dodaje da ni on a ni supruga nisu kritkovali Radeta. Čak mu je mama kupila nove patike. On savetuje roditelje da čuvaju svoju decu i da ih vaspitavaju nepokolebljivo u duhu tradicionalnih vrednosti i temeljnih opredeljanja.

– Kada je sin doneo jedinicu, kao pripadnici najugroženije etničke grupe u Evropi, što srpska zajednica u Crnoj Gori i jeste, osećali smo se tužno, ali bez ikakvog osećaja mržnje ili osvetoljubivosti. Crna Gora preživljava poslednjih godina svoje najtamnije časove, i to se svakodnevno i u brojnim drugim primerima potvrđuje – kaže Veljko.

Foto: Wikipedia/Nije bitno

Foto: Wikipedia/Nije bitno

Inače, kako je mali Rade preneo, većina drugara je ustala i aplaudirala mu, a nastavnik je bio šokiran, rezigniran i ljut,…

– Radu je bilo krivo, ali kaže da ne odustaje od istinite istorijske činjenice da je Crna Gora srpska država. Diskriminacija Srba u svakom smislu i pogledu je nešto što više nije nikakva novost. Ovo, naravno, nije dobro ni sveukupno za državu koja pledira na nekakve šire integracije, a nepravedno je i prema trećini crnogorskih građana. No, po onoj staroj: ” Krst nositi nama je suđeno, strašne borbe sa svojim i tuđinom ” –  zaključuje Račić.

(Telegraf.rs / Blic)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u