Crna Gora

OPREZ! Opasno meso iz Brazila stiglo u Crnu Goru

Objavljeno: 30.05.2017 | 13:00Izvor: Alo!

Inspektorka veterine Mirjana Drašković upozorila je da je pre dvadesetak dana u Luku Bar stiglo čak devet kontejnera sa, tvrdi ona, opasnim mesom iz Brazila, koje se koristi u restoranima brze hrane u Crnoj Gori.

"Toliko sam se borila da se to meso ne uvozi, ali sve je bilo uzalud. To meso se nalazi na našem tržištu, a u sezoni će ga biti još. Jer Uprava za bezbednost hrane daje dozvolu da to meso udje u zemlju i ja ne mogu uraditi ništa da to promenim", navela je Drašković u izjavi za podgoričku "Pobjedu".

Pre tri dana, naime, ministarstva poljoprivrede u Albaniji i Hrvatskoj naložila su povlačenje pilećeg smrznutog filea iz Brazila, jer su rezultati njihovih kontrola pokazali da to meso ima salmonelu.

Napomenula je da su države u regionu pooštrile kontrolu, ali ne i Crna Gora iako je, kako kaže, očekivala da će nakon "brazilske afere" crnogorska Uprava za bezbednost hrane zabraniti uvoz mesa iz te zemlje.

"U Albaniji i drugim zemljama verovatno se ulaže u jačanje laboratorija, a propisi se usaglašavaju sa evropskim standardima", navela je.

Salmonela je, kazala je, opasna jer može da izazove trovanje kod čoveka.

Poslednja pošiljka piletine iz Brazila u Crnu Goru je ušla pre dvadesetak dana i to se meso koristi u restoranima brze hrane, proizvodnji prerađevina od mesa, a u manjem obimu i u maloprodaji, rekla je Drašković.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u