Društvo

PO PRVI PUT: U SAD beli đaci ove godine manjina!

Objavljeno: 27.08.2014 | 00:31Izvor: Telegraf.rs

Prema podacima, broj belih đaka se postepeno smanjivao od sredine 90-ih godina, broj crnih učenika je uglavnom bio isti, ali je došlo do znatnog porasta broja hispano dece

Prema zvaničnim podacima, beli đaci u američkim državnim školama prvi put će biti manjina kada počne nova 2014-15. školska godina, prenosi BBC. Etničke manjine će, zajedno, biti u većini.

Ova demografska promena je rezultat porasta broja đaka koji su hispano porekla. Prema podacima, koje je objavio Nacionalni centar za statistiku u obrazovanju, pri američkom ministarstvu prosvete, broj belih đaka se postepeno smanjivao od sredine 90-ih godina, broj crnih učenika je uglavnom bio isti, ali je došlo do znatnog porasta broja hispano dece.

Školska statistika pokazuje da je broj hispano đaka porastao više nego duplo u poslednje dve decenije, a predviđeno je da će njihov broj nastaviti da raste i u narednoj deceniji. To znači da se očekuje da će na jesen 2014. godine broj bele dece prvi put pasti ispod 50 odsto, 26 odsto će činiti hispano, a 15 odsto crna deca.

Tu postoje i manje etničke grupe azijskih đaka, američkih domorodaca i dece poreklom sa pacifičkih ostrva. Manje od tri odsto dece su identifikovana kao pripadnici mešovitih rasa.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u