Društvo

Nećete verovati zašto su ljudi pre 100 godina živeli duplo kraće od nas!

Objavljeno: 25.11.2014 | 19:07Izvor: Telegraf.rs

Pre samo jednog veka, prosečan ljudski životni vek iznosio je četrdesetak godina, pre svega zbog ogromne smrtnosti novorođenčadi i male dece. Danas se prosek skoro svuda u svetu sve više bliži cifri od 80 godina. Znate li čemu čovečanstvu može da zahvali na ovako optimističkim prognozama?

Dok farmaceutske kompanije vode rat protiv suparničkih kuća, spinovima u medijima kako je ova ili ona vakcina loša po zdravlje, običan svet je zbunjen, a naročito novopečeni roditelji. Ovakve informacije, nažalost, otvaraju prostor kojekakvim šarlatanima i nadrilekarima koji čak i na televizijama s nacionalnom frekvencijom kategorički tvrde da decu UOPŠTE ne treba cepiti protiv bolesti.

Međutim, činjenice su činjenice. Za svu zdravu novorođenčad i malu decu važno je da prime vakcine protiv malih boginja, dečije paralize, velikog kašlja, difterije, tetanusa.variole vere… Takođe, sada su tu cepiva protiv gripa, hepatitisa, rubeola, zaušaka, pneumokoka, ovčijih boginja ili HPV-a - kojih možda nije bilo kad ste vi bili mali.

Sad, na vama je da li ćete se opredeliti za monovakcine ili one dvovalentne, trovalentne, petovalentne, u zavisnosti od proizvođača. Farmaceuti zapravo pokušavaju da vam pomognu da “ubijete što više muva jednim udarcem”, odnosno da vaše dete primi “samo jednu strašnu bocu” umesto dve, tri, pet ili deset i da se, kad god je moguće, izbegne revakcinacija.

Koji ćete tip vakcinisanja odabrati, to je nešto što morate sami da odlučite.

Ali, dragi roditelji, molimo vas da ne nasedate na gluposti tipa “vakcine izazivaju autizam”, jer mnogo je veća šansa da će, ako ne primi cepivo, vaše dete oboleti ili nedajbože umreti ako oboli od neke – vakcinaciji zahvaljujući – davno iskorenjene (tačnije uspavane) bolesti, nego što će imati negativnu reakciju na ovaj vid prevencije.

Pogledajte ovu tabelu smrtnosti dece i odraslih od teških bolesti pre nego što su izmišljene vakcine koje ih sprečavaju i uporedite sa smrtnošću (podaci su samo za Ameriku, ali važe za ceo 3 svet) danas, kada je cepljenje obavezno.

Infografik: Telegraf.rs

Infografik: Telegraf.rs

Dobro razmislite. Pametno odlučite! I, nikako ne nasedajte na rat farmaceutske mafije, ali ni priče kojekakvih gurua poremećenog uma, koji nikome ne žele dobro, a posebno ne vašoj deci! Baš kao i ovi prvi i oni su samo gladni vašeg novca.

Jednostavno, poštujte dostignuća svih naučnika koji su kroz istoriju iznalazili lekove, odnosno način za prevenciju bolesti na koje je, zahvaljujući njima, čovečanstvo zaboravilo da postojeNe dozvolite da se te bolesti vrate!


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u