Društvo

NAJLEPŠA ŽENA PILOT U ISTORIJI: Bila bi top model da nije herojski ratovala protiv nacista (FOTO)

Objavljeno: 20.05.2017 | 12:57Izvor: Telegraf.rs

Elizabeta Gardner iz Rokforda u Ilinoisu je bila prelepa žena, i lako je mogla u drugačijim okolnostima i vremenu da bude top model. Ipak, imala je preča i pametnija posla. Ovde je uslikana na vojnom aerodromu Harlingen u Teksasu 1943. godine, pre nego što će ispilotirati ovaj avion na drugu lokaciju u SAD

Još je Platon u svojoj “Državi” napisanoj oko 380. godine pre nove ere izveo nešto bez presedana: dao je ustvrditi da su žene jednake muškarcima i da sve što mogu da rade muškarci mogu i one. Nama se to danas čini kao potpuno normalna stvar, ali tada to nije bio slučaj. I ne samo tada. Ta ideja se nije primila i moraće da prođu skoro dve i po hiljade godina da bi žene počele da se tretiraju kao potpuno jednake osobama muškog pola.

Uprkos tome što se tokom kasnog srednjeg veka i ranog novog doba pojavilo više vladarki koje su po sopstvenom pravu carevale i kraljevale svojim državama (pomenimo tek neke: kraljica Izabela I od Kastilje, kraljica Elizabeta I od Engleske, carica Katarina Velika od Rusije, carica Marija Terezija od Austrije), tek su u XX veku žene dobile pravo glasa i mogućnost da istinski slobodno budu birane na rukovodilačke funkcije te konačno da rade sve što rade i muškarci. Nažalost, i dalje mnoge nisu plaćene jednako.

Smatra se da je do najveće promene opšte svesti došlo tokom Prvog svetskog rata kada su se žene masovno iz domova preselile u fabrike i bolnice dok su muškarci bili na frontu. Drugi svetski rat je to dodatno utvrdio u kolektivnoj svesti, utoliko više što su žene sada rame uz rame sa muškarcima tukli po nacistima od Rusije preko Jugoslavije do Italije i Francuske.

Na slici koju vidite nalazi se Elizabeta L. Remba Gardner iz Rokforda, povelikog grada na severu američke savezne države Ilinois. Elizabeta je bila prelepa žena, i lako je mogla u drugačijim okolnostima i drugom vremenu da bude top model.

Ipak, imala je preča i pametnija posla. Ovde je uslikana na vojnom aerodromu Harlingen u Teksasu 1943. godine, pre nego što će ispilotirati ovaj avion na drugu lokaciju u Sjedinjenim Državama. Bio je to deo projekta američke vojske da se za takve poslove u samoj zemlji angažuju žene kako bi se muški piloti oslobili za front. Elizabeta je bila pionir. Danas su žene ravnopravni piloti sa muškarcima.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u