Društvo

GORI ZEMLJA: Pogledajte neverovatne snimke vulkanskih erupcija iz svemira

Objavljeno: 16.09.2014 | 09:00Izvor: Telegraf.rs

Fotografije Zemlje su fascinatno ispale jer satelit pri fotografisanju koristi infracrvene i zelene zrake, a toplota i energija lave je doprinela da slike ispadnu verodostojno

Nasin satelit Landsat 8 je pre nekoliko dana napravio zadivljujuće fotografije erupcije vulkana Bardarbunga na Islandu, čija se lava već nekoliko nedelja konstantno izliva.

Ono što najviše privlači pažnju, kada su ove slike u pitanju, je boja.

Naime, senzori ovog satelita ne mogu uvek da dočaraju na svojim slikama identičan pogled na površinu Zemlje.

Landsatovi senzori očitavaju svetlost iz 11 različitih opsega elektromagnetnog spektra, a samo njih pet su sposobni da iz svemira naprave fotografiju “golim okom” – objasnio je saradnik urednika sajta “Atlantik” Robinson Mejer i dodao:

- Slike su ispale fascinatno jer satelit pri fotografisanju koristi infracrvene i zelene zrake, a toplota i energija lave je doprinela da fotografije što ispadnu verodostojno.

Inače, erupcija Bardarbunga je toliko snažna da su vlasti morali da zabrane sav vazdušni saobraćaj, ali i da objave da je upaljen crveni alarm, što označava da je velika količina pepela dospela u atmosferu.

Stručnjaci smatraju da erupcija ovog vulkana neće biti toliko snažna kao što je bila ona iz 2010. godine, kada zbog pepela iz Eijafjalajokula avio-saobraćaj u celoj Evropi bio zaustavljen.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u