Društvo

Anatomija najkrvoločnije organizacije na svetu

Objavljeno: 22.09.2014 | 00:16Izvor: Blic

Zamislite sebe u koži Abu Bakra al-Bagdadija, misterioznog vođe ekstremisitčke grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIS) koja je uterala strah u kosti svetskim liderima.

U proteklih nekoliko godina uspeli ste da izbegnete napade bespilotnih letelica i preživite građanske ratove, ujedinite pod svojom zastavom militantne grupe u dve različite države, stvorite armiju džihadista prispelih iz svih krajeva sveta i osvojite veliki deo teritorije na potezu od severne Sirije do centralnog Iraka.

Vaša novoproglašena “Islamska Država” je veličine američke države Pensilvanije. Kako ćete onda vladati njome? Tako što ćete podeliti vlast.

Najnoviji podaci Konzorcijuma istraživanje i analizu terorizma (TRAC) pokazuju da ISIS, nakon što se prašina na bojnom polju slegne, osniva strukture vlasti za upravljanje novoosvojenim teritorijama. Islamska država, koja je nekada imala isključivo vojni karakter, izgradila je sistem kako bi svojim novim građanima obezbedila osnovne usluge, kao što je, na primer, snabdevanje gasom i namirnicama.

Izvršni organ poznat kao "Al Imara"

Bagdadi, savetnici u njegovom kabinetu i njegova dva glavna zamenika čine izvršni organ vlasti, poznat kao “Al Imara”.

Zamenici - Abu Ali al-Anbari i Abu Muslim al-Turkmani, irački vojni zvaničnici veterani, koji su služili za vreme Sadama Huseina - zaduženi su za Siriju, odnosno Irak.

ISIS je verovatno podelio vlast u “Islamskoj Državi” na ogranak u Siriji i Iraku kako bi lakše upravljao, ocenjuje Džasmin Operman, direktor TRAC za Južnu Afriku.

“Oni doživljavaju kalifat kao jedinstvenu državu, ali postoje dve vlade. Mislim da je ta podela u ovom trenutku isključivo administrativne prirode”, objašnjava Opermanova.

Dvojica zamenika izdaju naređenja guvernerima zaduženim za poddržave u Siriji i Iraku pod kontrolom ISIS, a guverneri daju instrukcije lokalnim skupštinama opštine kako da primenjuju odluke izvršne vlasti u svim oblastima - počev od odnosa sa javnošću, preko regrutovanja, pa sve do policije i finansija.

Šura odobrava sva veća pogubljenja

Egzekucija Džejmsa Folija

Veće Šura - koje je direktno odgovorno izvršnoj vlasti - predstavlja verski nadzorni organ kalifata, koji brine o tome da sva lokalna veća i guverneri poštuju ISIS-ovu verziju islamskog prava.

Najnovija ubistva zapadnih talaca Džejmsa Folija, Stivena Sotlofa i Dejvida Hejnsa spadaju u nadležnost ovog veća, objašnjava Opermanova. Ona kaže da važna pogubljenja, zbog kojih bi ISIS mogao da se nađe na naslovnim stranicama novina, ne mogu da se obave bez odobrenja Šure.

Šura ima i moć da kritikuje rukovodstvo zbog pogrešnog interpretiranja Šerijatskog prava.

“Šura može da smeni Bagdadija ako ne poštuje verska načela ISIS”, objašnjava ona.

Malo-pomalo, ISIS se razvija u vlast, čije se političko odlučivanje ne može razdvojiti od njegovih vojnih sposobnosti.

“To su dve strane iste medalje”, objašnjava ona. “Imamo vojnu vlast, koja upravlja brigadama. Ali, na drugoj strani vidimo da ISIS hoće da vlada.”


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u