Društvo

ALEKSIS CIPRAS: Bivši komunista, voli motore, živi u vanbračnoj zajednici i sad je na čelu Grčke!

Objavljeno: 26.01.2015 | 16:37Izvor: Telegraf.rs

Do pre nekoliko godina bio je gotovo nepoznat, ali je komunističkog omladinca ekonomska kriza doslovno lansirala na političku scenu pa je danas njegova popularnost u zemlji toliko velika kao da se radi o filmskoj zvezdi

Grčka levičarska stranka Siriza, pobednik vanrednih parlamentarnih izbora u toj zemlji, dobila je podršku desničarske Nezavisne partije Grka (ANEL) i moći će da formira novu vladu. A njen lider,Aleksis Cipras (40) danas će položiti zakletvu za premijera.

Pošto parlament u decembru nije uspeo da izabere novog predsednika, juče su održani prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj. Levičarska Siriza pobedila je sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mesta u parlamentu, samo dva manje od apsolutne većine.

Ipak, Grčka je danas dobila novu vladu, posle kraćih pregovora na kojima je desničarska Nezavisna partije Grka (ANEL) pristala da podrži pobedničku Sirizu, kojoj su nedostajala samo dva mesta u parlamentu da bi osvojila većinu.

I Siriza i stranka ANEL, koja je na izborima osvojila nešto manje od pet odsto glasova, protive se merama štednje, koje je dosadašnja vlada premijera Antonisa Samarasa uvela kao uslov za dobijanje finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Zapadni mediji ocenili su da će pobeda levičarske partije Siriza u Grčkoj uzdrmati Evropu, a od zvaničnika je prvi reagovao britanski premijer Dejvid Kameron koji je upozorio da će rezultati izbora proširiti ekonomsku nesigurnost u celoj Evropi.

Američki “Vol strit džurnal” ocenjuje da pobeda krajnje levičarske partije na izborima u Grčkoj donosi nov sukob u Evropi. List smatra da je Siriza Aleksisa Ciprasa profitirala na ogromnom nezadovoljstvu građana politikom štednje.

Njena pobeda, kako list ocenjuje, može se smatrati “narodnom pobunom” protiv “gorske ekonomske pilule” koju su Grci morali da popiju pre pet godina, a “koju su prepisale druge evropske zemlje”.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

– Pobeda Sirize označava zapanjujuću pometnju u evopskom političkom poretku. Pobeda ohrabruje i druge radikalne partije, poput desničarskog Nacionalnog fronta u Francuskoj i novoformiranog španskog levičarskog Podemosa, a Grčku dovodi u sukob sa Nemačkom i drugim spasiocima iz evrozone – zaključuje “Vol strit džurnal”.

ŽESTOKA RETORIKA

Nakon objavljivanja rezultata, Cipras je sinoć svojim pristalicama u Atini poručio da će “okončati poniženje i bol” koji su trpeli pet godina.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

– Suvereni grčki narod danas je dao jasan, snažan, nesporan mandat. Grčka je okrenula novu stranu. Grčka ostavlja za sobom razorne mere štednje, strah i autoritarizam, ostavlja za sobom pet godina ponižavanja i bola i sa optimizmom, nadom, dostojanstvom korača ka budućnosti – rekao je Cipras.

Potvrđena ubedljiva pobeda levice na izborima u Grčkoj!

Cipras je tri dana uoči parlamentarnih izbora u Grčkoj, na završnom izbornom mitingu Sirize u Atini gde se okupilo nekoliko hiljada pristalica levičara, potvrdio svoju žestoku retoriku.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

– U ponedeljak, nacionalno poniženje će biti gotovo. Završićemo sa nalozima iz inostranstva. Tražimo prvu priliku za Sirizu. To može biti poslednja prilika za Grčku – rekao je tad Cipras.

Cipras je rekao i da se odlučuje da li će se Trojka (EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) vratiti sutra u Grčku kako bi bile ispunjene preuzete obaveze koje je preuzeo premijer Antonis Samaras “o daljem smanjenju penzija i plata, povećanju poreza, ukidanju zabrane prodaje na licitaciji stanova dužnika za hipotekarne kredite, odnosno o nastavku bankrotirane i katastrofalne politike restriktivne privrede bez kraja, ili će sutra naša zemlja da počne da se bori za dostojanstven život u Evropi”, preneo je bio TAS.

KO JE NOVI PREMIJER GRČKE?

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Do pre nekoliko godina bio je gotovo nepoznat, ali ga je ekonomska kriza doslovno lansirala na političku scenu pa je danas njegova popularnost u zemlji toliko velika kao da se radi o filmskoj zvezdi. Aleksis Cipras važi za nekonvencionalnog političara u toj zemlji, a tokom izborne kampanje nekoliko puta je uznemirio je establišment u Briselu zbog svojih najava o odnosu prema evrozoni.

Cipras je rođen 28. jula 1974. godine – ključne za političke promene u Grčkoj budući da je tada srušena vojna diktatura koja je progonila levičare i komuniste.

Mladoliki Cipras važi za atipičnog političara za zemlju iz koje dolazi, a tajna njegovog uspeha je što ne pripada ni socijalističkom Pasoku ni konzervativcima Nove demokratije. On predstavlja osveženje u grčkom tradiciolnom političkom spektru jer su birači siti dve etablirane partije koje decenijama vode poznate političke dinastije.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Po profesiji inženjer, Cipras je prošao dug put od komunističkog omladinca do lidera partije koja je osnovana 2000. godine. Grčka javnost je prvi put čula za njega 1990. godine, kad je 17-godišnji Cipras tokom školskog protesta rekao u izjavi grčkoj televiziji – “Želimo da imamo pravo da sami odlučimo da li ćemo da idemo na čas”.

Kada je njegova grčka Komunistička partija napustila koaliciju levičarskih partija, Cipras je odlučio da ostane u kolaciji i napusti partiju. Između 1999. i 2003. godine, bio je aktivan u organizovanju protesta protiv globalizacije. 2004. godine, koalcija se sa drugim levičarskim partijama i pokretima spojila u novu koja je sebi dala ime Koalicija radikalne levice, poznatija po skraćenici Siriza.

Saradnici kažu da je Aleksis Cipras “mnogo više od lepog lica” – da je temeljan u radu i perfekcionista, te da je njegov uspeh pre svega rezultat strategije i vrednog rada, navodi Rojters. I politički analitičari se slažu da ne bi uspeo bez pažljivog planiranja, a ključni stav koji ga odvaja od ostalih političara je dosledna pozicija da je rešenje u rukama Atine – ako se odupre rigoroznim zahtevima štednje koje je pred nju postavila EU.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Politički protivnici zameraju mu neiskustvo, komentarišući da bi posle samo nekoliko godina u parlamentu, bez iskustva u finansijskim i pravnim poslovima, Cipras bio “do guše” u problemu kada bi se našao za pregovaračkim stolom sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda ili Evropske centralne banke.

Zamenik grčkog premijera Evangelos Venizelos nazvao ga je Harijem Poterom zbog toga što, “daje fantastična obećanja koje neće biti u stanju da održi”, piše britanski Independent.

Ubedljiva pobeda levice u Grčkoj

Cipras i zvaničnici Sirize veruju da će kreditori pristati na nove pregovore o otplati duga Atine kada budu suočeni sa, kako kažu, levičarskom Vladom sa jakim mandatom. Da će verovatno novi grčki premijer ostati dosledan svojim predizbornim obećanjima govori i njegova izjava – “Možete menjati pozicije, ali ne i svoje principe”.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Cipras je u nedavnom intervjuu, da bi pokazao da nije spreman na kompromise kad su u pitanju ključni principi, rekao i da – “Ako me niste videli do sada da nosim kravatu, sumnjam da ćete i od sada”. Osim što nikad ne nosi kravatu, zna se i da je mnogo radio kako bi unapredio svoje znanje engleskog jezika.

Od prethodnih izbora 2012. do danas ojačao je svoju poziciju na međunarodnoj sceni susretima sa mnogim viđenijim ličnostima i političarima, poput pape Franje, predsednika Evropske centralne banke Marija Dragog i čak nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, osobe koju je Cipras često napadao zbog čvrstog stava da Grčka mora da pokaže veću fiskalnu disciplinu.

Osim što se nekonvencionalno oblači i ima nekonvencionalan život netipičan za jednog Grka – već dvadeset godina živi sa Peristerom Bacianom sa kojom ima dva sina (od kojih je jedan dobio ime po Ernestu Če Gevari), a par svoju vezu nije nikad krunisao brakom.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Cipras će biti prvi neoženjeni grčki premijer, što je velika promena za državu sa konzervativnim društvom. Bacianu su grčki mediji opisali kao ženu “jake volje, militantnu i dinamičnu”, ali istovremeno stidljivu u javnosti.

Osim nekonvencionalne garderobe i nekonvencioalnog odnosa sa građanima, Cipras je poznat i kao zaljubljenik u motore.

Pogledajte video:


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u