Ostali sportovi

(VIDEO) SRBIJA OSVOJILA BRONZU NA EP: Odbojkaši posle herojske borbe i drame u 5 setova savladali Belgiju

Objavljeno: 03.09.2017 | 21:17Izvor: Kurir

Odbojkaši Srbije osvojili su bronzu na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

Izabranici Nikole Grbića savladali su selekciju Belgije sa 3:2 (25:17, 22:25, 19:25, 25:21, 15:12).

Srpski odbojkaši došli su do 11. kontinentalnog odličja, osme bronze, a kao i u polufinalu, nije moglo da prođe bez neizvesne završnice od pet setova, samo sada sa srećnim krajem.

Srbija je smogla  snage da, posle bolnog poraza od Belgije, nakon ispuštenog vođstva od 2:0, se oporavi i osvoji medalju.

Finale EP između Nemačke i Rusije igra se večeras od 20.30.

ČESTITKE DRŽAVNOG VRHA

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je odbojkašima.

"Bronzana evropska medalja za naše odbojkaše je još jedna u nizu potvrda da Srbija ima sjajnu odbojkašku tradiciju, ali i budućnost u kojoj nas očekuju novi evropski i svetski uspesi! Čestitam našim reprezentativcima, stručnom štabu i Odbojkaškom savezu Srbije", navodi se u čestitki ministra.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković takođe je uputila čestitke.

"U ime Narodne skupštine i lično ime čestitam vam na osvajanju bronzane medalje i još jednom velikom uspehu našeg sporta. Dobrom igrom i srčanošću predstavljali ste Srbiju na najbolji način na ovom prvenstvu. Uverena sam da ćete nastaviti sa uspesima i osvajanjem medalja i budućnosti", navodi se u čestitki.

TOK MEČA: 

5.set - 15:12

Izabranici Nikole Grbića krenuli su silovito (3:0), usledio je tajm-aut Belgijanaca što je dalo rezultat, te su ekspresno stigli do izjednačenja (3:3). Usledila je igra nerava koja je prekinuta odličnim blokovima Petrića (7:4). Utakmica je sve napetija, a naša selekcija održava blagu prednost (10:9). U nastavku je viđena rezultatska klackalica koja je na sreću završena u našu korist!

4.set - 25:21

Igra nerava krasi početak četvrtog seta (5:5). Igra se poen za poen...

Odlični blokovi Lisinca izvlače Srbiju koja stiže do lepe prednosti (11:7). Belgijanci prate ritam koji su nametnuli izabranici Nikole Grbića i ne dozvoljavaju im da se opuste (18:15). Disciplinovana igra protivnika rezultira sjajnim poenima i Belgija polako sustiže Srbiju (21:20). Dražen Luburić ne pravi dilemu i uvodi srpske odbojkaše u zlatni set. 

FOTO: EPA JACEK BEDNARCZYK

3.set - 19:25

Treći set je počeo rezultatskom klackalicom, da bi Belgija uspela da popravi prijem i stekne solidnu prednost (4:8) pre prvog tehničkog tajm-auta. Mnogo servis grešeka Srbije protivnik kažnjava i održava stečenu prednost (7:12). Sjajnim blokovima Jovovića polako se topila prednost protivnika (10:14), ali se Belgijanci ništa ne prepuštaju slučaju već na tehnički tajm-aut odlaze sa lepom zalihom (12:16).

Mini serija od 2:0 dala je nadu da je Srbija blizu iznenađenja, ali ih je Belgija strpljivo sačekala (15:18). Ono što je usledilo bila je rutinska igra Belgijana koji su osvojili treći set.

FOTO: EPA STANISLAW ROZPEDZIK

2.set - 22:25

Za razliku od prvog seta, u drugom Belgija od starta pruža snažniji otpor (2:1). Ali izabranici Nikole Grbića ne dozvoljavaju da se puno razigraju i konce drže u svojim rukama (4:1). 

Greške koje su naši momci pravili, Belgijanci su znali da iskoriste (7:5) i vrate se u igru (7:7), pa i stignu do prve prednosti na meču (9:10).  Međutim, Nikola Grbić uzima taj-aut posle kojeg su naši odbojkaši zbili redove i nametnuli svoj tempo, te su na tehnički tajm-aut otišli sa dva poena prednosti (16:14).

Seriju od 4:0 (16:18) za Belgijance prekinuo je tajm-aut Nikole Grbića, nakon kojeg je Kovačević smanjio njihovu prednost, te je trener Belgije uzvratio tajm-autom kako bi uzdrmao Marka Podraščanina što mu je i pošlo za rukom. Srpski bloker je napravio servis grešku (17:19). 

U nastavku Belgija je dodala gas i bez mnogo muka privela set kraju u svoju korist.

FOTO: EPA JACEK BEDNARCZYK

1.set - 25:17

Srbija je odlično startovala i već na početku napravila malu, ali dobru prednost (3:0). Usledili su odlični servisi Srbije kojima je uvećavala prednost (7:2), ali se ni Belgijanci nisu tako lako predavali (11:7) pa su koristili svaki grešku naših momaka kako bi došli do poena. Na 15:9 Hejnen uzima drugi tajm-aut, ali je Podraščanin neumoljiv (17:9).

U nastavku prvog seta naši momci su čuvali visoku prednost (21:16), igrali bez pritiska, za razliku od Belgijanaca koji su tek na mahove uzimali poene. A kako je počeo tako i završen prvi set - sjajnim blokom Marka Podraščanina (25:17). 

FOTO: EPA JACEK BEDNARCZYK

Belgija je, nakon što je Srbije posle preokreta poražena od Nemačke 3:2, ubedljivo izgubila od Rusije sa 3:0 i tako zakazala brobu za bronzanu medalju sa našom selekcijom.

Meč između odbojkaša Srbije i Belgije igra se  od 17.30, tri sata pre finala Rusija - Nemačka.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u