Hrvatska

SA HITLEROM BI DA OSVOJE VLAST: HSP za izbore pustio kopiju nacističkog plakata iz 1938. godine!

Objavljeno: 19.05.2017 | 12:00Izvor: medio.rs

Proustaška Hrvatska stranka Prava na Korčuli iskorpirala je Hitlerov propagandni plakat iz 1938. godine, prilagodila ga za domaću upotrebu tako što je u njega ubacila ustaške simbole, kako bi se dokopala vlasti na lokalnim izborima na ovom jadranskom ostrvu

Uoči nedeljnih lokalnih izbora, HSP Grada Korčule, izbacio je propagandni materijal: "Pošteno - dosledno - samostalno", stoji na dnu plakata uz ime nosioca HSP liste za Grad Korčulu i za Dubrovačko-neretvansku županiju, Tonija Šaina. 

Veći deo plakata zauzima crtež šestočlane porodice. Otac i dvojica sinova strogog pogleda stoje, dok na stolici sedi majka držeći novorođenče u naručju, a jednako nasmešena devojčica joj se drži za skute.

U pozadini je korčulanska katedrala sv. Marka i veliki hrvatski grb, gle čuda, sa prvim belim poljem kao u vreme zloglasne Nezavisne države Hrvatske. 

Originalno ovaj plakat je nastao 1938. godine u nacističkoj Nemačkoj. 

Iza tog plakata koji otprilike poručuje kako narod sam mora pomagati, a tu je i znak "Winterhilfswerk", službe koja je nastala 1933. godine, čim je Nacionalsocijalistička partija Adolfa Hitlera došla na vlast. 

Ova služba je bila direktno podređena Josepu Gebelsu, ministru propagande, a cilj joj je bio da promoviše nacizam. 

Plakat koji je iskopirao korčulanski HSP propagira zdravu i "genetski ispravnu" nemačku porodicu.

Žena je prikazana u duhu nacionalsocijalizma, što znači da je na svet trebalo da donese što više dece koja bi potom trebalo da doprinsu širenju arijevske rase. 

Od umetnika se zahtevalo da na ovakvim plakatima uz mlade, lepe i zdrave, atletski građene roditelje, moraju da prikažu i najmanje četvero nemačke dece, što je na ovom plakatu i učinjeno.

Na plakatu na Korčuli u odnosu na orginalni samo je promenjena boja kose muških članova porodice, a uklonjena je i uniforma koju je u orginalu nosio  najstariji dečak. Ostalo je identično nacističkom uzoru.

Lider HDP Toni Šain tvrdi da na njemu ništa hitlerovskog, da je prikazana hrvatska porodica, s grbom i korčulanske katedrale, kao i da kako nema nikakvog smisla da se HSP poredi sa nacistima i hitlerovcima.

Printscreen
INFORMER.RS

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u