Hrvatska

Grabar Kitarović: Hrvatska se ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali i nama treba jako naoružanje!

Objavljeno: 24.12.2016 | 10:23Izvor: Telegraf.rs

Nabavka "migova" za Srbiju legitimna je potreba da osigura svoje nebo, kazala je Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se Hrvatska ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere “Black hawk”.

Nabavka “migova” za Srbiju legitimna je potreba da osigura svoje nebo, kazala je Grabar Kitarović u intervjuu za božićni trobroj “Večernjeg lista”.

– Na to ne gledam kao na trku u naoružanju Srbije i Hrvatske. A na nabavku “MiG 29″ gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura odbranu svog vazduaanog prostora. Hrvatskoj je namera da se u vojnim nabavkama vodi vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabavka zapadne vojne tehnologije iz SAD nije usmerena protiv Srbije, već je usmerena protiv bilo kakvog ugrožavanja koje bi se moglo pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatsku teritoriju. Što se tiče terorističkih pretnji, možemo biti saveznici sa Srbijom – poručila je hrvatska predsednica.

To što vest o nabavci novih vazduhoplova stiže posle vesti da Srbija dobija šest aviona MIG-29, hrvatska predsednica ne vidi kao trku u naoružanju dve zemlje, navodi hrvatski list.

Dodaje da je o nabavci nove borbene eksadrile postignut politički konsenzus i , kako kaže, o tome je razgovarala i sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Sada se moramo okrenuti pronalaženju najefikasnijeg i najisplativijeg rešenja – rekla je Grabar Kitarović, prenosi regionalna tv N1.

– Verujem da ćemo u saradnji sa SAD i osnažiti s obzirom na to da naše oružane snage moraju nastaviti da se prebacuju na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavci vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. godine, jer nam toliko treba da bismo doneli racionalnu odluku. Međutim, već smo doneli odluku da idemo dalje u nabavku transportnih helikoptera, najverovatnije američkih “Black hawk – rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za “Večernji list”.

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u