BiH

Milica (10) i Nataša (9) igrale su lastiš, a onda pale pokošene: Snajperistu nikada nije stigla kazna

Objavljeno: 11.03.2017 | 16:23Izvor: Telegraf.rs

Miličini roditelji rekli su jednom, kada su smogli snage da govore o tragediji koja ih je pogodila, da su se u Sarajevo vratili iz izbeglištva u Vojvodini na njen nagovor

Hicima ispaljenim iz snajpera iz dela Sarajeva koji je bio pod kontrolom muslimanskih snaga tokom rata u BiH, na današnji dan pre 22 godine, ubijene su srpske devojčice Milica Lalović i Nataša Učur u sarajevskom naselju Grbavica.

Snajperista sa zgrade “Lorisa” na tadašnjem Trgu Pere Kosorića, a sada Trgu heroja, ubio je 11. marta 1995. godine desetogodišnju Milicu i devetogodišnju Natašu koje su se igrale lastiša u Ulici Rave Janković, ispred zgrade na broju 59, u naselju koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Prema navodima svedoka, devojčice je ubio S.P, pripadnik 101. brigade takozvane Armije BiH. Sarajka Fatima Bajramović svedočila je da je to učinio Sejo Piskić koji je rođen 1956. godine u Gračanici. Za taj zločin, kao i u mnogim drugim slučajevima ubistava srpskih civila, niko nikada nije odgovarao.

Predsednik Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Milka Kokot izjavila je da slučaj ovih ubijenih devojčica, nažalost, nije jedini, jer su mnoga srpska deca u delovima Sarajeva pod srpskom kontrolom ubijana i teško ranjavana, ali da za to nikada niko nije procesuiran.

– Srpska djeca i civili nisu ubijani i teško ranjavani samo na Grbavici nego i drugim delovima Sarajeva koji su u ratu bili pod srpskom kontrolom – Vojkovićima, Grlici, Vracama… – istakla je Kokotova.

Sarajevo1

Ona podseća na činjenicu da je u Sarajevu u tom periodu delovala teroristička grupa “Ševe”, čiji su snajperisti ubijali, ne samo srpske civile u delovima grada pod srpskom kontrolom, nego i srpske i bošnjačke civile, među kojima i decu, u Sarajevu pod muslimanskom kontrolom, a za to okrivljivali Srbe.

Samo osam meseci pre potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Milica i Nataša odigrale su svoju poslednju igru, koju je prekinuta smrću koje je došla iz dela grada gde su rođene i živele. Devojčice su odmah prevezene u bolnicu Kasindo. U zapisniku iz bolnice piše da je Milica dovezena mrtva, dok je Nataša umrla 15 minuta nakon prijema.

Prema svedočenjima tadašnjih stanovnika Grbavice, u vreme kada su ubijene devojčice nije bilo nikakvih ratnih dejstava, jer je bio sklopljen sporazum o primirju koje su nadgledali francuski i ruski pripadnici međunarodnih vojnih snaga.

Na samo nekoliko desetina metara od njihovih punktova koji su bili raspoređeni na liniji razdvajanja između dve zaraćene strane hladnokrvno su ubijene Milica i Nataša.

– Ko zna koliko ih je snajperista posmatralo i oko 15.30 časova odjeknula su dva pucnja – posvedočio je svojevremeno Milan Pavlović iz Sarajeva.

Svedoci su ispričali da se Piskić javno hvalio da je iz snajpera ubio devojčice i još 20 Srba u naselju Grbavica. Privođen je, ali nikada nije procesuiran. Ovaj slučaj ne postoji u pravosudnim institucijama.

Danas nema informacija gde se Piskić nalazi, a spekuliše se da je poginuo ili umro.

Upućeni u funkcionisanje tadašnje takozvane Armije BiH tvrde da je Piskić bio samo deo anca komande i da je iz snajpera na srpska područja pucao po zadatku svog komandanta, što znači da bi za ovaj zločin morali da odgovaraju rukovodioci 101. brigade, ili oni koji su im u sistemu komandovanja bili nadređeni.

Kokotova ističe da ne iznenađuje da i ovaj slučaj nije sudski procesuiran, jer je to postala praksa pravosudnih institucija BiH kada je reč o srpskim žrtvama, dok se s druge strane Srbi redovno procesuiraju i izriču im se maksimalne kazne.

Ostalo je zabeleženo da je tadašnji bošnjački vođa Alija Izetbegović rekao da ubijene devojčice za njega nisu Srpkinje, već građanke Sarajeva.

Miličini roditelji rekli su jednom, kada su smogli snage da govore o tragediji koja ih je pogodila, da su se u Sarajevo vratili iz izbeglištva u Vojvodini na njen nagovor.

Nataša i Milica sahranjene su jedna do druge na groblju Miljevići u Istočnom Novom Sarajevu, samo na par kilometara od grada u kojem su rođene, koji su volele, a iz kojeg im je na njihovu ljubav odgovoreno mržnjom koja ih je i ubila.

(Telegraf.rs / Srna / Foto: Ilustracija)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u