Zanimljivo

Znate li ko je izmislio seks?

Objavljeno: 29.07.2014 | 14:44Izvor: Telegraf.rs

Šta mislite, koji naš predak se prvi dosetio da vodi ljubav? Ne znate? E, pa nauka se svojski trudi da nađe odgovore na ovo škakljivo pitanje

Iako nije lepo zavirivati u tuđu spavaću sobu, ponekad je i to nužno. Naravno, čisto iz naučnih razloga! Posebno ako želite da, poput pravog detektiva, pronađete prvo biće na planeti koje je imalo seks!

Ispitujući razliku između alge “volvox carteri” i njenog pretka “chlamydomonas reinhardti”, tim američkih mikrobiologa na putu je da otkrije genetske prapočetke seksualnosti. Stvar je u tome što obe ove vrste algi mogu da se razmnožavaju kako seksualnim, tako i aseksualnim putem.

Volvox carterii, alge prepoznatljive po svojim cikličnim kolonijama, nemaju striktno određenu polnost, barem ne u smislu muško-žensko, kako mi to danas poimamo. Postoje kolonije s tipično muškim načinom parenja, ali i kolonije s tipično ženskim. Mikrobiolozima je uspelo da manipulišu okidačima koji dovode alge do određenog metoda parenja, tako da u potpunosti promene ulogu pojedinih kolonija u reproduktivnom procesu.

Istražujući polnu fleksibilnost algi naučnici su došli do zaključka da striktno definisanje rodnih uloga u mikro svetu baš i nema mnogo smisla. Oni veruju da bi njihovo otkriće moglo da iz temelja redefiniše pojam seksualnosti i polnosti, kako u biološkom, tako i društvenom kontekstu.

Jednostavno, pri iznalaženju pravih termina u vezi sa parenjem, u pojedinim slučajevima se zaista mora biti fleksibilan i neutralan. Međutim, još mnogo posla je pred stručnjacima, jer pravog odgovora na pitanje “Ko je izmislio seks” zapravo još uvek nema.

U slučaju ovih algi, moguće je naći zajedničkog pretka koji je prvi “otkrio” polni, odnosno seksualni vid razmnožavanja. Međutim, kada je čovečanstvo u pitanju, teško bi bilo da idemo toliko nazad kroz evoluciju da bismo potrefili baš onu vrstu organizama koja je prva počela da praktikuje seks.

Mikrobiolozi naslućuju da je naš predak koji je prvi počeo sa polnim razmnožavanjem biojednoćelijski organizam koji je živeo pre 1,2 milijarde godina. Ali, jasno vam je da je naše znanje o mikroskopski sićušnim organizmima koji su živeli u tako davna vremena, zaista šturo.

Do daljnjeg, biolozima, genetičarima, evolucionistima i drugim istraživačima prirode samo preostaje da nastave s pomnim gledanjem mikrobiološke pornografije, pa možda jednog dana i dođu do ključnih odgovora o poreklu naše sopstvene seksualnosti.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u