Zanimljivo

Zavirite u grad koji je bio pod vodom pune 24 godine

Objavljeno: 24.04.2014 | 01:26Izvor: Telegraf.rs

U vreme jakih kiša 1985. godine, velika količina vode se slivala sa okolnih brda što je uticalo na vodostaj, a brane koje su štitile grad nisu mogle da izdrže pritisak. Kobnog 10. novembra 1985. brane su pukle i preplavile grad Vila Epekuen

Argentinski grad Vila Epekuen osnovan je 1920. godine, a nalazi se 600 kilometara severno od Buenos Ajresa i smešten je uz jezero Lago Epekuen koje je u svetu poznato po velikom salinitetu vode. Smatran je jednim od najlepših mesta za odmor sve do 1985. godine kada je brana koja ga je štitila pukla i potopila ceo grad.

Vila Epekuen je nastao 1920. godine, bio je dom za 1.500 stanovnika, a godišnje je primao na hiljade turista koji su dolazili kako bi uživali u slanim kupkama i spa centrima. Bio je velika svetska atrakcija velikim delom zbog jezera koje se po količini saliniteta nalazi odmah iza Mrtvog mora.

Foto: Wikipedia/Marinka1946

Foto: Wikipedia/Marinka1946

Epekuen su nazivali “grad večnog proleća” jer se verovalo da voda iz jezera je lekovita i da leči reumu, dijabetes, depresiju i razne kožne bolesti.

U vreme jakih kiša 1985. godine, velika količina vode se slivala sa okolnih brdašto je uticalo na nivo vode, a brane koje su štitile grad, nisu mogle da izdrže pritisak.Kobnog 10.novembra brane su pukle i Vila Epekuen je imala sudbinu Atlantide.

Foto: Wikipedia/Santiago matamoro

Foto: Wikipedia/Santiago matamoro

Meštani su sedeli na krovovima kuća u nadi da će se voda povući, ali to se nije dogodilo ikroz nekoliko dana grad je bio potopljen, 10 metara ispod vode.

Foto: Wikipedia/Santiago matamoro

Foto: Wikipedia/Santiago matamoro

Voda je počela da se povlači 2009. godine ali Epekuen nije obnovljen. I dan danas predstavlja atrakciju i veliki broj turista dolazi kako bi videli grad koji danas nazivaju i modernom Atlantidom.

Od 1.500 stanovnika koliko je imao Epekuen, samo je Pablo Novak (82) ostao jer nije želeo da napusti svoje rodno mesto. Danas on živi na obodu grada i velikodušno dočekuje goste iz celog sveta, kojima pokazuje puste ulice svog grada i priča priče o njegovom “večnom proleću”.

Pogledajte video:


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u