Zanimljivo

U ovoj zemlji nema đubreta, pročitajte zašto!

Objavljeno: 28.11.2014 | 22:45Izvor: Telegraf.rs

U proseku, više od četrdeset odsto svetskog smeća je spaljeno i to uglavnom na otvorenom prostoru. Metode koje primenjuje Švedska su mnogo povoljnije po ekologiju

Nešto neverovatno se dešavalo u Švedskoj u poslednjih nekoliko godina. Reč je o pravoj revoluciji u reciklaži. Naime, trenutno manje od jednog procenta smeća proizvedenog u švedskim domovima završi na deponiji , a preostalih devedeset devet odsto se reciklira.

Švedska je već godinama poznata po neverovatnom sistemu upravljanja otpadom. 

Ovo je prilično impresivno, naročito u poređenju sa Amerikancima, koji su reciklirali samo 34 odsto svog otpada u 2010. Prema Agenciji za zaštitu životne sredine, više od pedeset odsto prosečng američkog kućnog otpada završi na deponijama, što je oko 136 miliona tona smeća. Prema Njujork Tajmsu, samo mali deo otpada se spaljuje, a većina tog otpada završava na deponijama.

Foto: infolink.rs

Foto: infolink.rs

Naravno da postoje i neke kontroverze koje se vezuju za ove metode upravljanja otpadom i proizvodnju energije. Gasovi koji se proizvode su toksični, ali mnogi tvrde da je ovo ipak mnogo bolja alternativa od tipičnih deponija.

U proseku, više od četrdeset odsto svetskog smeća je spaljeno i uglavnom na otvorenom prostoru. Metode koje primenjuje Švedska su mnogo povoljnije po ekologiju.

Šteta je što u ovom trenutku postoje opcije ili da zagađuju vazduh, ili zagađuju Zemlju jer prerada toliko đubreta ne može nestati bez traga.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Švedska je odličan primer jednog naroda koji brine o svojoj sredini i svom ekološkom sistemu.

Ako Šveđani mogu reciklirati 99 odsto svog otpada, zašto ne bismo i mi? Pa, sigurno možemo, međutim to zahteva više truda. Ipak, verovatno da je to zaista vredno truda.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u