Zanimljivo

TAJNA VEKA: Vera je tvrdila da je Putinova majka, a onda je KGB upao u njenu kuću i... (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 18.01.2017 | 17:55Izvor: Telegraf.rs

Postoje neki koji su uvereni da je ruski predsednik prvih devet godina života proveo sa porodicom čije postojanje do danas poriče

Postoje tajne za koje nikad niko nije saznao, a postoje i one koje su sada već svima poznate, ali su na neki način zabranjene. Jedna od njih je i detinjstvo Vladimira Putina, jer niko nikad ne spominje taj deo života ruskog moćnika koji obično nedostaje u njegovoj biografiji. On naime priče o detinjstvu počinje sa dogodovštinama koje su mu se dogodile nakon osme godine, dok roditelje, koji su preminuli kratko pre njegovog političkog uspona, spominje šturo, tvrdeći da ne zna puno o njihovoj prošlosti. Postoje neki koji su uvereni da je ruski predsednik prvih devet godina života proveo sa porodicom čije postojanje do danas poriče. Oni su uvereni i da je prvu polovinu detinjstva Putin proveo u Gruziji, a ne u Rusiji. Oni takođe veruju da je, nakon što je došao na čelo domaće obaveštajne agencije, Putin promenio svoju životnu priču i odrekao se biološke majke Vere Putine, kako bi ubrzao put prema slavi, ali i kako ga niko, bar tokom prve ruske izborne kampanje, ne bi gledao kao vanbračno dete koje je odrastalo u Gruziji. Ako ima imalo istine u ovoj tajni, vrlo verovatno je da bi ona, da se za nju pre pročulo, promenila tok svetske istorije.

Moguće je da Putin nikad ne bi postao ruski predsednik. Postoji šansa da bi rat u Čečeniji krenuo u drugom smeru, ali i da se ratovi u Gruziji i Ukrajini uopšte nikad ne bi dogodili. Moguće je čak i da bi današnja Rusija bila u nekoj vrsti partnerskog odnosa sa Evropskom unijom. Putin nema problema da u javnosti govori isključivo ono što njemu odgovara, što je bilo posebno vidljivo nakon odvajanja Krima. Ali bi li ruski predsednik takođe koristio politički alat obmane javnosti i kad je reč o njegovoj vlastitoj majci?

Ili je stara žena koja živi u Gruziji tek deo onih koji žele proširiti teoriju zavere i kojima nije u interesu da Putin ostane na poziciji koju je već pošteno zagrejao svojom dugogodišnjom vladavinom. U potragu za pravom istinom pre 15 godina krenulo je mnoštvo novinara, a evo nekih od najvažnijih otkrića, koja su mnoge koštala života, prenosi Zeit.de.

Printskrin: zeit.de

Osećala se krivom, ali majka nije imala izbora nego da ga da drugima

Sve je počelo kad je 2000. godine Čečencu Rustamu Daudovu, koji je radio na visokoj poziciji u čečenskoj kancelariji u Tbilisiju u Gruziji, prišao muškarac koji je tvrdio da radi za gruzijsku obaveštajnu službu. Muškarac je doneo fotografiju starije žene za koju je tvrdio da je prava majka Vladimira Putina i predložio je Daudovu da otmu tu Gruzijku i predaju je Čečencima, pa zatim traže od mladog ruskog predsednika da prekine rat u Čečeniji u zamenu za svoju majku.

Daudov je odbio ovaj predlog, ali je počeo da se raspituje o ovoj ženi i tome gde ona živi. U to vreme Putin je bio u brzom usponu. 1999. godine Boris Jeljcin ga je, kao dotad slabo poznatog obaveštajca, imenovao za ruskog premijera. Na Novu godinu nekoliko meseci posle, Jeljcin je objavio da se povlači i da će privremeno njegovo mesto zauzeti mladi Putin. Inače, nekoliko meseci pre toga ruske trupe su, prema Putinovom naređenju, prešle granicu sa Čečenijom koja je želela nezavisnost, pa su započeli Drugi čečenski rat.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Za to vreme, Daudov je ušao u trag ženi po imenu Vera Putina, sitnoj, delikatnoj starijoj gospođi koja nikad ne skida maramu sa glave i koja mu je pri prvom susretu rekla da je uverena da je reč o njenom sinu – Vovi, kako je zvala Vladimira. Daudov je nekoliko dana dolazio u posetu Veri pa je svaki put snimao njihove razgovore. Putina mu je ispričala kako je u ostala trudna sa oženjenim muškarcem, ali je tokom trudnoće prekinula tu vezu i vratila se kod roditelja, u mali ruski grad u podnožju Urala.

1950. rodila je dečaka koga je krstila imenom Vladimir Putin, a kojem nikad nije rekla ime njegovog oca. Kad je Vova imao dve godine Vera je krenula na praksu gde je upoznala budućeg supruga, Gruzijca Georgija Osepašvilija.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Nakon njene prakse i njegovog odrađenog vojnog roka, mladi par se sa malim Vovom preselio u Metekhi, gruzijsko selo gde su se ubrzo venčali. Iako novopečeni suprug u početku nije imao ništa protiv supruginog vanbračnog sina, kad su dobili prvu ćerku i na vrata im je pokucalo siromaštvo, Georgij je počeo prigovarati protiv dečaka, pa je na kraju Vera poslala sina kod svojih roditelja. Ali budući da je njen otac u to vreme bio jako star, devetogodišnjaka je usvojila rodbina.

– Uvek sam se osećala jako krivom, ali nisam imala izbora – priseća se Putina.

Iako je dečak navodno voleo ribolov i džudo, i zvao se Vladimir Putin, nije bilo direktnih veza koje bi ga povezale sa ruskim premijerom. No Putina je zatim nastavila priču o Vovi, prema kojoj je dečak završio kod daljih rođaka njenih roditelja koji nisu mogli da imaju decu, Vladimira Spiridonoviča Putina i Marije Ivanovne Putine. To su isti ljudi koje će posle ruski političar predstaviti kao svoje roditelje. Vera tvrdi da se novopečena porodica preselila u tadašnji Lenjingard, a prilikom prijave promenili su godinu rođenja u 1952., jer Vova baš nije dobro vladao ruskim, pa su na ovaj način odložili polazak u prvi razred bez ikakvih potrebnih objašnjenja.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Daudov je nakon nekoliko razgovora sa Putinom pričao sa lokalnim seljacima koji su tvrdili da se sećaju malog Vove i niko nije sumnjao da je reč o ruskom vođi. Kad je Daudov u jednom trenutku pitao Veru može li ona da mu priži ikakav dokaz da govori istinu ona je rekla da ne može. Ali da je njena istina razlog zašto joj je KGB nedavno pre toga upao u kuću, prilikom čega su joj uzeli sve porodične fotografije, pa su joj zabranili da ikome priča o svom sinu. Rekli su joj da je odsad reč o poverljivim informacijama koje ne sme da deli okolo. Osam godina posle, reporteri britanskog Dejli Telegrafa otkrili su zapise prema kojima je zaista u to vreme u školu Metekhiju kratko vreme (koliko Vera i tvrdi) pohađao dečak Vladimir Putin.

Zbog ove priče počele su da padaju glave

Daudov je prvo želeo da otkrije istinu čečenskom naftnom magnatu Ziji Bažajevu i ruskom novinaru Artijomu Boroviku. Nažalost kad se dvojac uputio prema njemu, kako bi videli snimke razgovora sa Verom, 17 dana pre prvih predsedničkih izbora na kojima se kandidovao Vladimir Putin, njihov avion je neposredno nakon poletanja eksplodirao, za šta se pričalo da je namešteno. Nekoliko gruzijskih novina pre ove nesreće objavilo je priču o Putinovoj majci, ali nakon ovog događaja svi su se bojali da spomenu opet Verino ime.

Kad je priča objavljena u turskim novinama Türkiye, taman pre puštanja Daudovih razgovora na televiziji, Rusi su im zapretili da će odustati od upravo dogovorenog snabdevanja prirodnim plinom. Pa se tako i to lansiranje priče neuspešno završilo.

Nekoliko dana posle, 47-godišnji Putin proglašen je najmlađim izabranim predsednikom nakon Staljina, dobivši izbore sa 52.9 posto glasova.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Za to vreme, Daudov je postao uveren da mu je Vera Putina govorila istinu, te je tražio načine kako svetu da oda priču o čoveku koji je preuzeo vođstvo nad Rusijom. Uskoro mu je jedan kolega predložio iskusnog ratnog dopisnika koji je upravo boravio u Čečeniji, a koji je bio spreman da doputuje i u Gruziju kako bi pogledao materijale sa Verom Putinom. Reporter se zvao Antonio Ruso. Došao je u Daudovu kancelariju kako bi razgovarao o Putinovom detinjstvu.

Nakon dva sata razgovora, Daudov je Talijanu predao video-kasete. A sledeće jutro, pronađeno je Rusovo telo, zavezanih ruku, nekih 35 kilometara udaljenog od Tbilisija. Prema autopsiji, reporter je ubijen oko dva sata ujutro, sa tim da su sve njegove stvari nestale iz hotelske sobe.

Niko nije nikad optužen za tu smrt, a dva gruzijska policajca koja su želela temeljnije da istraže njegov slučaj isto su završili mrtvi. Nakon Rusovog ubistva, Daudov je sa porodicom počeo učestalo da se seli sve dok tokom jednog njegovog poslovnog puta nije došlo do smrtnog slučaja prilikom čega je ubijen Čečenac Rustam Daudov. Prilikom te objave ruska televizija je prikazala fotografiju Daudova iz ove priče. No istina je da su ubili pogrešnog Rustama, što je pak “pravi” iskoristio kako bi tajno sa porodicom otputovao na Zapad, gde je i prepričao celu priču novinarima Zeita.

Uzorak krvi, februar 2015, Meteči

Vera Putina živi u staroj kući u Metečiju, uz koju je bašta sa malim vinogradom. Tada je imala 89 godina. Na pitanja o sinu pogleda sa nevericom, a Ljuba, jedna od njene tri ćerke izlazi iz kuće i staje ispred majke kao da je štiti.

Ljuba je doputovala autobusom iz Tbilisija u Meteči i donela majci lekove, a zaklaće joj kasnije i par pilića. Verin muž Georgij Osepašvili umro je pre nekoliko godina.

– Ne bi trebalo da traćite vreme pričajući sa mojom majkom. Nije joj dozvoljeno da kaže bilo šta. Zabranjeno joj je da priča sa novinarima. Oni su preplašili sve u selu. Oni su bili iz tajne službe – kaže Verina ćerka.

Žali se koliko je njena porodica propatila zbog Putina. Njen unuk se jednom prilikom našalio kako bi hteo da baci bombu na školu, nastao je skandal i nastavnik mu je rekao da je isti veliki kriminalac kao i njegov rođak Putin, koji je kao ruski predsednik poveo rat protiv Gruzije 2008.

Ljuba navodi da su se pre nekoliko godina kasno jedne večeri pojavila dva muškarca i dve žene u majčinoj kući. Jedan od muškaraca predstavio se kao policajac, a žena je rekla da su medicinske sestre. Izvadili su starici krv i nestali. Verina ćerka je ubeđena da ih je poslala ruska tajna služba, iako ništa nije čula o rezultatu uzorka krvi.

– Niko ovde ne sumnja da je Vladimir Putin sin moje majke – zaključuje razgovor Ljuba i odlazi sa majkom u kuću.

Jedina slika, mart 2015, zapadna Evropa

Ispred Daudova je i dalje video kaseta za koju Čečen i dalje veruje da je ključni dokaz da Putin krije porodičnu tajnu. Daudov ima i jednu fotografiju koja leži pored njega. Na njoj je trogodišnji dečak debelih obraza i sa šiškama preko čela. Čečen kaže da mu je tu sliku 2000. dao brat Georgija Osepašvilija, muža Vere Putine.

Tvrdi da je to jedina fotografija koju KGB nije našao prilikom pretresa kuće. Anthropološkinja Andrea Vojgt, koja pomaže nemačkom pravosuđu u identifikaciji okrivljenih na osnovu fotografija, uradila je morfološku analizu fotografije koju joj je prosledio “Cajt”.

Njen odgovor je bio da na osnovu navodne Putinove fotografije iz detinjstva ne može da izvede konačni zaključak.

Rustam Daudov nije mogao da poveruje da nemačka naučnica nije mogla da izvede konačni zaključak.

- Moj ceo život je promenjen zbog ove tajne. Prosto mora nešto da postoji u celoj ovoj priči – zaključio je Daudov.

Na kraju sastanka sa novinarima nemačkog lista, pre rastanka Daudov je postavio tri pitanja.

– Prvo, zašto je KGB više puta posećivao Veru Putinu u Mektečiju, što su potvrdili i meštani tog sela? Drugo, ako Putin nije njen sin, zašto nije pokušao da pronađe njenog pravog sina i tako stavi tačku na ovu priču? Treće, zašto ruska tajna služba nikada nije obelodanila i objavila DNK analizu Vere Putine? – rekao je on.

Samo jedna osoba na svetu zna odgovore na ova pitanja.

Nije poznata dalja sudbina ove žene posle 2015. godine, svakoj inforaciji o njoj gubi se trag.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u