Zanimljivo

SVEZNAJUĆI KIM Vojnik, lovac, planinar, a sad i arhitekta

Objavljeno: 05.07.2015 | 23:14Izvor: Telegraf.rs

Severnokorejski diktator Kim Džong Un svečano je otvorio Međunarodni aerodrom Sunan, najveći u glavnom gradu Pjongjangu i čitavoj zemlji. On tvrdi da je sam dizajnirao terminal koji je zamenio oronulu zgradu iz doba Hladnog rata.

U udžbenicima iz kojih uče osnovci iz Severne Koreje, Kim Džong Un je opisan kao "stručnjak za politiku" i "uspešan lovac i sportista". Navedeno je da je naučio da vozi sa samo tri godine, a da je već sa devet sam plovio morem na jedrilici.

Sada će spisku njegovih neverovatnih "veština" moći da se doda i dizajniranje aerodroma, budući da diktator tvrdi da upravo on stoji iza dizajna spektakularnog aerodroma Sunan. 

Sam je osmislio izgled terminala jer mu se tuđe ideje nisu dopale

Kako to obično biva sa vestima iz Severne Koreje, o novom aerodromu nije objavljeno mnogo detalja, ali je državna agencija nizom fotografija otkrila da je mnogo veći i savremeniji od starog.

 

Aerodrom ima najmanje tri avionske piste i dovoljno mesta za parkiranje najmanje 12 aviona.

 

Služiće kao baza za letelice nacionalne aviokompanije "Er Korjo", koje prevoze putnike do Rusije, Kine i još nekoliko destinacija u Aziji. 

Svečano otvaranje je ispratilo nekoliko hiljada ljudi

Svečanom otvaranju Sunana prisustvovale su hiljade ljudi u tradicionalnim severnokorejskim nošnjama. Oni su aplaudirali Kim Džong Unu i njegovoj ženi Ri Sol Ju, koji su imali čast da prvi prošetaju terminalom i obiđu prodavnice i butike.

 

Iako je oduvek bio glasan u kritici svega što dolazi sa Zapada, severnokorejski lider dozvolio je da se u luksuznom aerodromskom restoranu služe najskuplja zapadnjačka vina. 

Kritikuju Zapad, ali vole zapadnjačka vina

Sunan je otvoren uoči velike proslave povodom godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije, koja će se održati u oktobru. Očekuje se dolazak brojnih zvaničnika iz azijskih zemalja.

Dok je u izgradnju novog terminala uložena velika svota novca, putnike i dalje prevoze stari avioni iz sovjetske ere, poput "iljušina Il-18". 

Nova zgrada menja terminal iz ere Hladnog rata

- Triput sam leteo severnokorejskim avionima i svaki put sam bio nervozan. Za njih vreme kao da je stalo - kaže fotograf Aram Pan iz Singapura.

 

Kim je dizajniranje aerodroma navodno preuzeo u svoje ruke jer mu se nije dopalo kako je taj posao obavljao arhitekta Ma Von Čun. Zanimljivo je da se arhitekti krajem prošle godine izgubio svaki trag, a prema nekim informacijama, on je pogubljen jer se "nije pridržavao naređenja".  

Ko bi rekao da je ovo snimljeno u Pjongjangu?

- U poslednjoj fazi izgradnje terminala došlo je do omaški jer arhitekte nisu razmišljale o partijskoj ideji arhitektonske lepote, što je od suštinske važnosti za očuvanje nacionalnog identiteta - rekao je diktator.

 

Davao savete i na farmi

Kim Džong un ovih dana je posetio i jednu farmu, na kojoj je uslikan kako daje savete proizvođačima voća i povrća.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u