Zanimljivo

Šta kada se nađu dve ajkule "na brvnu"

Objavljeno: 02.10.2014 | 10:46Izvor: B92

Velika bela ajkula (morski pas) klasičan je tip morskog predatora i popularan negativac u blokbaster filmovima i dokumentarcima. Malo koji čovek je međutim snimio sudar dva velika bela morska psa.

Kao i kod većine predatora, opasnost koju velike bele ajkule predstavljaju za ljude je preuveličana. To s druge strane ne znači da je preporučljivo plivati pored njih. 

Velika bela ajkula može da naraste do dužine od 8 metara i težine preko tri tone. U priloženom videu možete da vidite šta se dogodi manjem velikom belom psu kada se usudi da stane na put većem primerku. Trenuci međusobnih okršaja između velikih ajkula prava su retkost, a još ređe su snimljeni kamerom.

Velika bela ajkula, Carcharodon carcharias, takođe poznata i kao bela ajkula je vrsta ajkule iz reda Lamniformes. Može se naći u svim okeanima i najveći je predator među ribama. Jedina je preživela vrsta iz roda Carcharodon. 

Karl fon Line dao je velikoj beloj ajkuli prvi naučni naziv Squalus carcharias 1758. godine. Ser Endru Smit je ovoj vrsti dao ime Carcharodon 1833, i 1873. ovo ime je identifikovano sa Lineovim nazivom, pa je trenutno naučno ime Carcharodon carcharias bilo gotovo. Reč Carcharodon potiče od grčkih rečikarcharos, što znači šiljast ili oštar, i odous, što znači zub. 

Velika bela ajkula ima beli stomak i siva leđa. Te boje otežavaju plenu da uoči ajkulu na licu mesta. Ima dugu i šiljastu njušku, a snažni zubi su joj trouglasti i reckasti. 

Gotovo sve velike bele ajkule žive u obalnim i priobalnim vodama koje imaju temperaturu između 12 i 24°C. Najviše ih ima pri obalama južne Australije, Južne Afrike, Kalifornije, ostrva Gvadalupe, a ređe su u Sredozemnom i Jadranskom moru, kao i oko Novog Zelanda gde su zaštićena vrsta. Takođe se ponekad mogu naći u tropskim vodama, kao i na Karibima, te su primećene i u vodama Mauricijusa, Madagaskara, Kenije i Sejšelima. 

Može se naći i na dubinama do 1280 metara, ali obično ne živi tako duboko. Najčešće živi do dubine od 900 metara.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u