Zanimljivo

RUSI PREVAZIŠLI SAMI SEBE: Novi borbeni avion "suhoj t-50" više je robot nego letelica!

Objavljeno: 26.05.2015 | 02:06Izvor: Telegraf.rs

Lovac "T-50" će zameniti "suhoj su-27" i "mig 29" četvrte generacije, koji su u vazduhu od 1985. i 1983. godine. Rusko vazduhoplovstvo namerava da nabavi 55 "pedesetica" do 2020. godine

Nove tehnologije koje su ugrađene u ruski borbeni avion T-50, koji je trenutno u fazi testiranja, a čija se proizvodnja očekuje 2016. godine, čine taj lovac više letećim robotom nego avionom, izjavio je proizvođač.

Lovac “suhoj T-50″ je gotvo nevidljiv i već u ovom trenutku “u velikom stepenu leteći robot, gde letač ne vrši ulogu pilota već je bukvalno deo letećeg aparata. Reakcija letača je deo kontrolne petlje celog sistema“, kaže savetnik potpredsednika “Radioelectronic Technologies Concerna” (KRET) Vladimir Mikajev, piše Raša tudej.

Avion, kako tvrdi Mikajev, ima još inovacija, kao što je “smart paneling”.

– Ako uzmemo na primer završetak krila, iz jedne perspektive to je deo funkcije krila, ali iz druge i deo aktivnog odbrambenog sistema Himalaja – citira zvaničnika agencija Sputnjik.

Printskrin: Youtube/Time Faster Bullet время быстрее пули

Printskrin: Youtube/Time Faster Bullet время быстрее пули

Prošlog oktobra, KRET, koji je deo državne Rostek korporacije, objavio je više o Himalaja sistemu.

– Jedinstven sistem združenog aktivnog i pasivnog radara sa optičkim tražilom koji je ugrađen u telo aviona i deluje kao “pametna koža”. Koristi se ne samo kao zaštita od telekomunikacionog ometanja i već se i suprotstavlja stelt tehnologiji neprijatelja – objasnio je ekspert iz razvoja tada.

Lovac “T-50″ će zameniti “suhoj su-27″ i “mig 29″ četvrte generacije, koji su u vazduhu od 1985. i 1983. godine. Rusko vazduhoplovstvo namerava da nabavi 55 “pedesetica” u periodu 2016. do 2020. godine


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u