Zanimljivo

RUKUJU SE RUKUJU Kako se pozdravljaju narodi širom sveta

Objavljeno: 20.09.2014 | 23:38Izvor: Blic

Svi mi znamo koliko je teško kada treba da se pozdravimo sa nekim, ali malo nas zna da nije lako ni kada treba reći "zdravo", naročito ako se nalazite u jednoj od ovih stranih država, u kojima pogrešno pozdravljanje može biti shvaćeno kao uvreda. Ovo su neki od najspecifičnijih pozdrava na svetu.

Izbačen jezik (Tibet)

Tibetanska tradicija nalaže ovaj pozdrav, kako biste dokazali da niste reinkarnacija zla, takozvani "kralj crnog jezika".

 

Trostruko rukovanje (Bocvana)

Bocvana je uobičajeno, tradicionalno rukovanje podigla na viši nivo. Počinje standardnim položajem ruku, kao kod običnog rukovanja. Zatim se po jedanput ruke pomere u pravcu gore-dole, pri čemu se palčevi podignu. Poslednji, treći deo rukovanja uključuje još jedan identični pokret, s tim što se palčevi tada spuste.

 

 

Lagano rukovanje (Kina)

Što se Kineza tiče, što laganije i nežnije rukovanje, to bolje. Takođe, nikako se ne preporučuje direktan kontakt očima sa osobom koju pozdravljate.

 

Sungkem (Indonezija)

Indonežani, naročito stanovnici ostrva Java, prvo će prisloniti ruke na struk, pre nego što se naklone kako bi iskazali poštovanje osobi koju pozdravljaju.

Hada (Mongolija)

Mongoli pozdravljaju goste tako što im poklanjaju svilenu ili pamučnu traku, koju nazivaju hada. 

Pljuvanje (Masai)

Pripadnici plemena Masai međusobno se pozdravljaju pljuvajući se. Nije baš populacija sa kojom biste želeli da se upoznate, zar ne? 

Sogi (Polinezija)

Stanovnici polinezijskog ostrva Tuvalu pozdravljaju se tako što prislone noseve i istovremeno udišu.

 

Naklon (Japan)

Svima verovatno poznat pozdrav. Japanci odaju poštovanje jedni drugima blagim naklonom. Rukovanje ili bilo kakvo dodirivanje su nepotrebni. 

Hongi (Novi Zeland)

Maori se tradicionalno pozdravljaju tako što dvoje ljudi prislone noseve i zajedno udahnu "vazduh života".


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u