Zanimljivo

Rešeno - Ko je autor selfija: majmun ili fotograf?

Objavljeno: 22.08.2014 | 19:02Izvor: B92

Debata u vezi sa tim ko ima autorska prava nad fotografijom koju je snimio majmun napokon je rešena, piše "Sky News".

U poslednjem dodatku uputstvima kancelarije za autorska prava SAD, poslednja knjiga pravila objavljena je pre 30 godina, kancelarija tvrdi da životinja, duh ili Bog, ne mogu da poseduju autorska prava nad fotografijom. 

Nećemo registrovati radove koji su rezultat delovanja prirode, životinja ili biljaka. Takođe, ova kancelarija ne može da registruje radove koje su navodno stvorila božanska ili natprirodna bića, iako možemo da registrujemo rad ako u predatim dokumentima stoji da je on inspirisan božanskim delom “, stoji u saopštenju. 

Kontroverza u vezi selfi fotografije započela je prošlog meseca kada je fotograf Dejvid Slejter naišao na makaki majmuna tokom posete nacionalnom parku u Indoneziji. 

Na kraju je majmun uspeo da napravi fotografiju uz pomoć Slejterove kamere, koja se kasnije pojavila unutar baze podataka Vikimedije sa napomenom da ju je moguće besplatno koristiti. 

Slejter je zahtevao da se fotografija ukloni pošto je načinjena njegovim fotoaparatom, ali je Vikimedija rešila da ospori njegov zahtev tvrdnjom - "životnije ne mogu da imaju “autorska prava”, niko ih nema – i slika mora da bude dostupna na Wikimedia Commons vebsajtu", a sada nova pravila takođe idu u prilog odluci da niko ne poseduje autorska prava nad fotografijom. 

Pravila čak navode i primer „fotografije koju je načinio majmun“, kako bi jasno ukazali na to koji tip fotografije neće biti pokriven autorskim pravima. 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u