Zanimljivo

REŠENA MISTERIJA: Otkriveno od čega su umrli vampiri pronađeni u Poljskoj!

Objavljeno: 27.11.2014 | 23:05Izvor: Telegraf.rs

U srednjovjekovnoj Poljskoj verovalo se kako će se prva osoba koja umre prilikom pojave neke zarazne bolesti, ubrzo vratiti kao vampir i zbog toga su žrtve zaraznih bolesti podvrgavane celom nizu rituala kako bi se sprečio njihov povratak među žive

Kad su arheolozi prošle godine u Poljskoj pronašli grobove s kosturima kojima je preko vrata bio položen srp, mnogi su pretpostavili da je reč o ljudima koji su tako sahranjeni, jer se sumnjalo da su vampiri.

U srednjovjekovnoj Poljskoj verovalo se kako će se prva osoba koja umre prilikom pojave neke zarazne bolesti, ubrzo vratiti kao vampir. Zbog toga su žrtve zaraznih bolesti podvrgavane celom nizu rituala, kako bi se sprečio njihov povratak među žive, među kojima je i bilo polaganje srpa preko vrata leša.

Neobični grobovi iz 17. i 18. veka pronađeni su među stotinama “običnih” grobova. Smatralo se kako šest kostura pripada strancima, te da su zbog toga sahranjeni u neoznačenim grobovima, ali je genetska analiza pokazala kako je reč o posmrtnim ostacima lokalnog stanovništva.

Smatralo se kako će srp preko vrata odrubiti glavu vampira kad ovaj poželi ustati i izaći iz groba.

Takođe, i kamen koji se stavljao ispred brade preminulog imao je sličnu funkciju, da čvrsto zatvori usta i tako spreči vampire da grizu žive i piju im krv.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u