Zanimljivo

REŠENA ENIGMA: Mozak psihopate ne razume kaznu!

Objavljeno: 29.01.2015 | 08:49Izvor: Kurir

Osobe s psihopatijom stalno ponavljaju svoje greške, a razlog tome je abnormalnost u mozgu, tvrde istraživači s Univerziteta u Montrealu

MONTREAL - Psihopate imaju abnormalnosti u delu mozga koji normalnim ljudima omogućava da uče pomoću kazni, pokazalo je istraživanje naučnika s Univerziteta u Montrealu.

- Jedan od pet nasilnika je psihopata, a na njih programi rehabilitacije ne utiču, te stalno ponavljaju svoje greške. Naše istraživanje pokazalo je zašto se to događa i nadamo se da će pomoći u sprečavanju nasilja u budućnosti - tvrdi profesorka Šila Hodžins s Univerziteta u Montrealu.

Njen saradnik i kolega dr Najdžel Blekvud s Kraljevskog koledža u Londonu dodaje da se psihopate po mnogo čemu razlikuju od običnih kriminalaca.

Neosetljivi

- Obični kriminalci su veoma osetljivi na pretnje, imaju preku narav i agresivni su, dok psihopate nisu osetljive na pretnje, prilično su hladni i njihova agresivnost je unapred smišljena. Sad smo prikupili dokaze da oba tipa kriminalaca imaju abnormalnosti u mozgu, i to od najranijeg detinjstva - kaže dr Blekvud.

Oni veruju da bi za stvaranje programa koji bi omogućili rehabilitaciju psihopata bilo nužno identifikovati nervne mehanizme koji utiču na nasilno ponašanje.

- Koristili smo magnetnu rezonancu kako bismo proučavali moždanu strukturu psihopata, običnih kriminalaca i normalnih ljudi. Kod psihopata smo otkrili strukturne abnormalnosti i u sivoj i u beloj masi - kaže Hodžinsova.

Učenje

- Kako bi se ponašali u skladu s pravilima, ljudima je neophodno da uče i pomoću kazni, realnih i imaginarnih - kaže Blekvud i dodaje:
- Većina ljudi ne istrčava pred autobus jer zna šta može da im se dogodi i kakve su posledice. Kazni su svesni i nasilni kriminalci bez psihopatije. Međutim, mozak psihopata uvek radi tako da vidi samo pozitivne konsekvence određenog ponašanja, ali ne i negativne. Zbog toga nikakvo kažnjavanje ne može da promeni njihovo ponašanje.

Dvoje naučnika dodaju da ovo otkriće može pomoći u razvoju programa kojima bi se od malih nogu sprečavalo kriminalno ponašanje.

Istraživači... Šila Hodžins i Najdžel BlekvudIstraživači... Šila Hodžins i Najdžel Blekvud

O psihopatiji

- Psihopatija je trajni poremećaj ličnosti
- Psihopate uglavnom nemaju intelektualne poremećaje i često su natprosečno inteligentni
- Glavne promene su na emocionalno-voljnom planu ličnosti
- Za psihopate se kaže da su daltonisti za ljudska osećanja i društvene moralne vrednosti


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u