Zanimljivo

PUTINOVA LETELICA VODI PRAVO NA MARS: Ovo je novi ruski svemirski brod

Objavljeno: 30.08.2015 | 16:33Izvor: Telegraf.rs

U planu je, ne samo da transportuje astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu, već i da posluži za put na Mesec i Mars jednog dana

Nova svemirska letelica, koja će kroz nekoliko godina zameniti “sojuz”, predstavljena je na 12.Moskovskom Međunarodnom avijacionom i svemirskom salonu, a njene fotke je objavila ruska služba za istraživanje svemira “Roskosmos”.

Konstruktor legelice je “RSC Energia”, a na razvoj je već potrošeno 10 godina.

U planu je, ne samo da transportuje astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu, već i da posluži za put na Mesec i Marsjednog dana.

Zanimljivo je da za sada nema ime, a “RSC Energia” pokrenula je javni konkurs na kome će biti odabrano ime.

Foto: Russian Federal Space Agency

Foto: Russian Federal Space Agency

Deo je zvaničnog projekta “Prospective Piloted Transport System” koji, slobodno se može reći, je plan za penzionisanje “sojuza”, kao i teretne letelice “progres”.

Foto: Russian Federal Space Agency

Foto: Russian Federal Space Agency

Narednih meseci biće posvećeni testiranju na Zemlji, a planira se da prvi orbitalni let na raketi “angara” (bez posade) bude izveden 2021. godine. Takođe, “Roskosmos” do tada uveliko očekuje da zameni Bajkonur sa novim kosmodrom Vostočni (Istočni).

Foto: Russian Federal Space Agency

Foto: Russian Federal Space Agency

Neki stručnjaci su već primetili velike sličnosti nove ruske letelice i Nasinog “orijona”, kao i da su sletne noge i potisnici, koji su se mogli videti na planovima, uzeti od letelice “Dragon V2″, privatne kompanije “SpaceX”.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u