Zanimljivo

PRVA MIS EVROPE JE BILA JUGOSLOVENKA Muškarci su uzdisali za NJOM, a ona im je donosila samo NESREĆU

Objavljeno: 16.03.2017 | 14:46Izvor: medio.rs

Štefica Vidačić rođena je 1905. godine u hrvatskoj Požegi, a radila je u kafiću u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Sa 22 godine postala je Mis Zagreba, pa Mis Kraljevine SHS, a onda, u Berlinu, i prva Mis Evrope.

Za Mis Evrope ju je, navodno, između tri finalistkinje odabrao poznati redatelj Fridrih Murnau, obećavši joj i filmsku karijeru.

Štefica je pod imenom Štefi Vida nastupila u nekoliko filmskih uloga i nije se baš proslavila, ali joj je titula misice obezbedila popularnost u celoj Evropi.

Foto PrintscreenFoto Printscreen

Mediji su je pratili na svakom koraku, izveštavalo se o nenoj novoj frizuri, haljini, iskustvima s putovanja i snimanja... Za muzu ju je uzeo poznati slikar tog vremena Robert Auer, koji je naslikao njen akt, a kao slika i prilika Art déco perioda našla se i u mnogim reklamama…

Foto PrintscreenFoto Printscreen

Mnogi muškarci su uzdisali za njom, a to je vodilo i mnogim legendama. Po jednoj, ugledni gospodin Josip Tiljak je zbog Štefice počinio samoubistvo nakon čega je u novinama objavljeno njegovo oproštajno pismo.

Foto PrintscreenFoto Printscreen

Najpoznatija je ipak legenda o Štefici i Miškecu. Miškec je bio zagrebački mladić koji je radio kao pomoćnik majstora i bio zaljubljen u Šteficu. Nakon što se Štefica udala, propio se, dao otkaz i postao prosjak. Kao prosjak uvek je spavao na istom mestu, pokraj Balkan prolaza, devedesetih je taj prolaz nazvan: Miškecov prolaz...

 

 

http://magazin.hrt.hr


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u