Zanimljivo

PRONAĐEN LEK ZA EBOLU? Vakcina pokazuje dobre rezultate!

Objavljeno: 31.07.2015 | 20:46Izvor: Telegraf.rs

- Efikasna vakcina protiv ebole biće dodatno oružje u borbi protiv tog opakog virusa - izjavila je generalna direktorka SZO Margaret Čen

Prva efikasna vakcina protiv ebole pokazala je dobre rezultate preliminarnih testova u Gvineji, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

– Efikasna vakcina protiv ebole biće dodatno oružje u borbi protiv tog opakog virusa – izjavila je generalna direktorka SZO Margaret Čen.

Vakcina VSV-ZEBOV, koja je testirana nad više od 4.000 ljudi u Gvineji, proizvedena je u američkoj laboratoriji NjuLink Dženetiks end Merk (NewLink Genetics and Merck). Za sada se pokazala kao 100 odsto efikasna.

Pored te vakcine još dve su u fazi ispitivanja u Liberiji, koja je zajedno s Gvinejom i Sijera Leoneom, bila najviše pogođena epidemijom ebole. S obzirom na napredak učinjen u borbi protiv ebole, generalni sekretar UN Ban Ki Mun odučio je danas da raspusti misiju UN za hitno reagovanje protiv ebole i vrati svu nadležnost o kontroli te bolesti SZO.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Ebola ili hemoragična groznica je veoma zarazno virusno oboljenje koje izaziva četiri ili pet poznatih virusa. Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad i krvarenjem.

Ebola se prenose direktnim kontaktom s krvlju i telesnim izlučevinama pacijenta. Virus je dobio ime po reci Eboli u Kongu, gde je 1976. godine prvi put pronađen i identifikovan.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u