Zanimljivo

PRODUŽAVA ŽIVOT, A IMA GA 20 ODSTO LJUDI: Da li ste među njima?

Objavljeno: 28.01.2015 | 23:59Izvor: Telegraf.rs

Ovo otkriće naučnika će jedne svakako obradovati, a druge šokirati

Već nekoliko godina naučnici su svesni saznanja da jedna varijanta gena KLOTHO, nazvana KL-VS, produžava život i osigurava bolji rad srca i bubrega.

Isti gen mogao bi da bude povezan sa većom inteligencijom, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u Analima kliničke i translacijske neurologije, a neki mediji već su ga proglasili “pametnim genom”, piše Jutarnji.hr.

KL – VS prisutan je u otprilike 20 odsto ljudi, a merenja mozga osoba starijih od 53 godine pokazala su da oni s jednom kopijom KL-VS gena imaju čak 10 odsto veću masu u delu prefrontalnog korteksa, za koji se veruje da je ključan u raspoređivanju koncentracije i korišćenju radne memorije mozga.

Sve koristi odnose se samo na ljude koji imaju samo jednu kopiju “pametnog gena”.

Kako ljudi nasleđuju gene od oca i majke, na svim hromozomima imamo po dve verzije istih gena.Katkad se radi o dva identična gena, a katkad se radi o dve različite alele – varijante određenog gena.

Istraživanja su pokazala da osobe sa dve kopije KL-VS alele nemaju od toga nikakvu korist, već su čak sklonije kraćem životnom veku.

Ipak, kako živimo u eri genetskih tretmana i terapija, geni s kojima smo rođeni više ne moraju da nas obeleže za sva vremena.

Ovo otkriće učinka gena otvara nove mogućnosti za lečenje staračke demencije, kao i problema s kardiovaskularnim sastavom i bubrezima u poodmakloj dobi.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u