Zanimljivo

PRED SMRT PRINCEZA DAJANA POSETILA BOSNU: Svi su se protivili tome, ali je ona dokazala da ima veliko srce (VIDEO)

Objavljeno: 29.04.2016 | 22:25Izvor: Telegraf.rs

Britanski zvaničnici su smatrali da bi put bio jako opasan za nju. Ona je rekla: "Zaboravite to, ja idem. Nemojte mi govoriti šta da radim, ako treba ići ću u BiH privatno"

Princeza Dajana bila je poznata kao velika humanitarika. Jedna od njenih svakako zapaženijih poseta, bila je poseta BiH pred njenu smrt u avgustu 1997. godine.

Tamo ju je dočekao britanski profesor političkih nauka Ken Ruterford, koji je zahvaljujući njoj uspeo da privuče pažnju svetske javnosti na problem velikog broja mina u ratom zahvaćenim zemljama, prenosi Klix.ba.

Iako britanska vlada nije odobrila njen put u BiH, ona je ipak otišla.

– Britanski zvaničnici su smatrali da bi put bio jako opasan za nju.Ona je rekla: “Zaboravite to, ja idem. Nemojte mi govoriti šta da radim, ako treba ići ću u BiH privatno”, priseća se Ruterford.

Prilikom boravka u Bosni, ona je posetila mnoge ljude koje su nastradale od mina, bez obzira na njihovu nacionalnost, boju kože ili starost. Tom prilikom je posetila i ratnog heroja Franju Krešića koji se borio u Armiji RBiH i koji je od mine izgubio obe noge.

Profesor kaže da delegacija nije ispunila očekivana jer je sve medije zanimala Dajana, a ne ljudi stradali od mina. Pošto su je mediji bukvalno progonili, ona je svojevremeno prokomentarisala koliko su uticali na njen život:

– Mediji su zagorčali moj život i zato ja želim njima da uradim to isto. Želim da govorim o važnim pitanjima i problemima u svetu o kojima niko ne govori. Želim da idem na mesta koja mediji obično ne posećuju.

Zbog toga što je ceo život pomagala drugima, dobila je nadimak “narodna princeza”. Profesor Rutherford je izjavio da je nikada nije video tako sretnu kao kad se vratila iz BiH. Rutherford se prisetio i susreta princeze Dajane sa jednom devojčicom iz Bosne.

– Kada je posetila jedan prihvatni centar, bilo je tu mnogo dece koja su trčala okolo. Ali bila je tu i jedna djevojčica koja je samo ležala u ćošku i buljila u plafon. Trebali smo da krenemo dalje, ali princeza je odmah otišla do devojčice i zagrlila je – rekao je Rutherford.

U tom trenutku njen pomoćnik Poll Burel rekao je da odmah moraju da krenu jer će propustiti let za Veliku Britaniju, ali je ona i tad odbijala da da pusti devojčicu. Nije se smirila dok joj nisu rekli ko će da brine za to dete. To je, dodaje Rutherford, prvi put da je video tu devojčicu kako se nasmešila.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u